«Η Ελλάδα μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić σε τηλεοπτική συνέντευξη, ανάβοντας τη συζήτηση περί αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα.
Οι φήμες δεν είναι νέες, καθώς τους τελευταίους δυο μήνες διακινείται από την Πρίστινα η πληροφορία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Προσωπικά έχω δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα από συνεργάτες στην Πρίστινα και το Βελιγράδι οι οποίοι μου ζητούν να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω αυτές τις φήμες.
Σύμφωνα με όσα διακινούνται η Γαλλία ετοιμάζεται μέσω του Emmanuel Macron να καταθέσει πρόταση για μια ενδιάμεση συμφωνία, όπου το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα αποκτήσουν αυτονομία καθώς και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα ειδικό καθεστώς. Σε αντάλλαγμα το Κοσσυφοπέδιο θα αναγνωριστεί από την Ελλάδα και θα απελευθερωθούν οι θεωρήσεις βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και η Αμερικανική πλευρά, σύμφωνα πάντα με τις φήμες.
Ο Σέρβος Πρόεδρος σχολιάζοντας τις εικασίες αυτές είπε ότι «μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό τις επόμενες μέρες. Δεν θα μιλούσα εκ των προτέρων πριν είμαστε σίγουροι τι υπάρχει στο τραπέζι.»
Συνεχίζοντας ανέφερε «περιμένω να δω, αφού υπήρξαν κάποιες αλλαγές στις σχέσεις , είτε πρόκειται για ένα εμπορικό γραφείο είτε υπάρχει ένα “σημείο ενδιαφέροντος” μεταξύ της Πρίστινα και της Αθήνας. Θα δούμε πώς θα πάει, οπότε θα ενημερώσουμε το κοινό».
«Μας διαβεβαιώνουν (σ.σ. οι Έλληνες) ότι δεν θα αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, και αυτοί οι ισχυρισμοί που έχουμε ακούσει δεν είναι σίγουρα οι καλύτερες ειδήσεις για εμάς» πρόσθεσε ο Vučić.
Κάθε άλλο παρά τυχαίες χαρακτηρίζονται οι αυξανόμενες αναφορές από τα Κοσοβάρικα ΜΜΕ, περί αναγνώρισης από την Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτές τις φήμες έχει παίξει και συνεχίζει να παίζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πρίστινα, η πρώην Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού και σημερινή Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έχοντας αποκτήσει προσωπικές σχέσεις με την ηγεσία της Πρίστινα κατά την περίοδο της θητείας της στην Πρίστινα, προώθησε για μεγάλο διάστημα τις θέσεις του Κοσσυφοπέδιου στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2019 συναντήθηκε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στον ΟΗΕ με τον τότε Πρόεδρο Hashim Thaci. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση εκείνη την εποχή ήταν ότι στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και υπήρχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Thaci, ενός Προέδρου μια μη αναγνωρισμένης χώρας από την Ελλάδα, δεν υπήρχε συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο.
Σε σχόλιο μου προς τον τότε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ότι θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, με την Σερβία, αν δεν υπάρξει συνάντηση με τον Aleksandar Vucic, έδειξε αιφνιδιασμένος. Αποτέλεσμα την επόμενη μέρα μας ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση και με τον Σέρβο Πρόεδρο.
Εξερχόμενος από τα γραφεία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ο Vucic, μου δήλωσε αποκλειστικά για το ibna ότι «ζήτησα από τον Κ. Μητσοτάκη να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο κι έλαβα θετική απάντηση».
Από τότε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, συνεχίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες τις επαφές με την αμερικανική διοίκηση και για το Κοσσυφοπέδιο.
Για όσους γνωρίζουν την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic, δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τη δήλωση που έκανε στη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν πρόκειται να φύγω από την Αθήνα αν δεν έχω την ημερομηνία για την επίσκεψή σας στο Βελιγράδι για το πότε θα μπορέσουμε να έχουμε την τέταρτη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».
Όλα δείχνουν ότι έχουν μαζευτεί σύννεφα πάνω από τις σχέσεις Ελλάδας Σερβίας, παρόλες τις προσπάθειες και από τις δυο πλευρές να αποκρύψουν το γεγονός.