Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε το σημείο της επανασύνδεσής τους μετά από χωριστές περιπλανήσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης, ή επιλέχθηκε ως προορισμός διαμονής τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, είτε ήταν μόνιμη βάση και ταυτόχρονα αφετηρία για ταξίδια στον κόσμο.
Έξι διαφορετικών τύπων οικογένειες φωτογραφίζονται με σκηνικό το ιστορικό κέντρο της πόλης, συστήνονται μέσα από ένα βίντεο, μοιράζονται τις ιστορίες τους, αποκαλύπτουν τις ανησυχίες τους, εξηγούν τις προσπάθειες εξισορρόπησης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και χαράσσουν τα σχέδιά τους για το μέλλον.
Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ομάδας του Kids of Tomorrow (KIDOT) Festival περιγράφουν δοκιμασίες που τις ενδυναμώνουν, στοιχεία που τις κρατούν ενωμένες και δίνουν τον δικό τους ορισμό στη φράση «Οικογένεια είναι…».
«Με το νέο μας multimedia project «Οικογένεια είναι..» επιδιώκουμε να αναδείξουμε την αξία της οικογένειας και τη μοναδικότητά της» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9» ο κ. Μάκης Ανανιάδης από την ομάδα του KIDOT Festival.
«Καλούμε την κάθε οικογένεια σε μία οικογενειακή φωτογράφιση στο Καπάνι, στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια σε ένα backstage βίντεο με γρήγορες ερωτοαπαντήσεις και το τελευταίο στάδιο είναι μία συνάντηση- συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για μία εις βάθος συζήτηση» διευκρίνισε.
Παρ’ ότι οι οικογένειες είναι από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, ή διαφέρουν όσον αφορά τη δομή τους, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κοινές αξίες, που είναι η εμπιστοσύνη, η φροντίδα, η ουσιαστική αλληλεπίδραση που θέλουν όλα τα μέλη, ανέφερε ο κ. Μάκης Ανανιάδης.
Ταυτόχρονα εντοπίζουμε μία διαφορετική καθημερινότητα, για παράδειγμα, σε μία μονογονεϊκή οικογένεια όλα τα βάρη και τις αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο γονιός που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά – σε μία επταμελή οικογένεια κατανέμονται καθήκοντα, σημείωσε.
Η κάλυψη των βασικών αναγκών, σίτιση, στέγαση και ασφάλεια στην καθημερινότητα απασχολεί μία οικογένεια προσφύγων, τον Zakaria και τον γιο του, Taisir, οι οποίοι έφυγαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από τη Συρία, ταξίδεψαν στην Τουρκία και επανενώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Να μεγαλώσουν τα δυο τους παιδιά τους ως πολίτες τους κόσμου που γνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες και συλλέγουν εμπειρίες από πολλές χώρες επέλεξαν η Δανάη από την Ελλάδα και ο σύζυγός της Krishan από την Ινδία, οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Νέα Υόρκη, αλλά την περίοδο της καραντίνας λόγω πανδημίας αποφάσισαν επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα της πρώτης.
«Ως ομάδα που ασχολείται με το κομμάτι της οικογένειας, θέλουμε να αναδεικνύουμε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Είναι ένα εν εξελίξει πρότζεκτ, σε πρώτη φάση συμμετείχαν έξι οικογένειες, αλλά θέλουμε να συμπεριλάβουμε και άλλες μορφές οικογένειας. Για μας οικογένεια δεν είναι μόνο η βιολογική, θα μπορούσε να είναι κάποιοι πολύ καλοί φίλοι που γνωρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια, άνθρωποι με στενούς δεσμούς στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, ομάδες με ενεργή κοινωνική δράση, οικογένειες που ζουν μαζί και οικογένειες που επιλέγουν σε τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζουν τόπο διαμονής» υπογράμμισε ο Μάκης Ανανιάδης, project manager του «Οικογένεια είναι…»
Για την υλοποίηση του project η ομάδα του KIDOT ένωσε τις δυνάμεις της με εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες, φωτογράφους, υπεύθυνους βιντεοσκόπησης, μοντάζ, κειμενογράφησης.
Οι οικογένειες προσεγγίστηκαν με ένα τρόπο φιλικό και ακουμπήσαμε και σεβαστήκαμε πλήρως τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητές τους, ανέφερε ο κ. Ανανιάδης επισημαίνοντας ότι μετά την καραντίνα το «Οικογένεια είναι…» ήταν μία ευκαιρία συναντήσεων και η αρχή για νέες δράσεις.
Η ομάδα KIDOT (Kids of Tomorrow) σχεδιάζει και υλοποιεί πολυθεματικά εκπαιδευτικά Φεστιβάλ για για μικρούς και μεγάλους, συναντήσεις ψυχαγωγίας, έκφρασης και δημιουργίας με επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια. Περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ «Οικογένεια είναι…» υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://kidotfestival.com.