Τα αποτελέσματα των χτεσινών βουλευτικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο ηρεμία δεν έφεραν στα περισσότερα κόμματα καθώς ανοίγουν εσωκομματικά μέτωπα και συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Η αποχή πάντως κατάφερε να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη καταγράφοντας ποσοστό 34,28%.
Ο ΔΗΣΥ διατήρησε την πρωτιά και παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον κομματικό χάρτη, συγκρατώντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες ποσοστών. Κατέγραψε μεν πτώση, αλλά μικρότερη τόσο από το ΑΚΕΛ, όσο και από το ΔΗΚΟ. Το βλέμμα στρέφεται πλέον στην επόμενη μέρα με το μεγάλο στοίχημα να αφορά τις συνεργασίες που θα πρέπει να υπάρξουν εντός Βουλής, όσον αφορά τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.
Ηττημένος των χθεσινών εκλογών είναι το ΑΚΕΛ το οποίο είδε την εκλογική του βάση να συρρικνώνεται στο 22,34% αναδεικνύοντας το κόμμα της Αριστεράς να είναι ο μεγάλος χαμένος της κάλπης προκαλώντας εσωκομματική αναστάτωση καθώς η ηγεσία του κόμματος νιώθει πλέον την πίεση της εκλογικής αποτυχίας. Μετά από οχτώ χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης, καθώς τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Το ΔΗΚΟ επιβίωσε διατηρώντας τις 9 έδρες του αν και είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 3,2%. Η νέα πτώση των ποσοστών του κόμματος προκαλεί προβληματισμό, ωστόσο αποτελεί γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να κρατήσει τις εννέα του έδρες, παρά το ότι σε διάστημα πέντε ετών προέκυψαν δύο σχηματισμοί με πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ. Οι έδρες που εξασφάλισε το ΔΗΚΟ θεωρείται ότι επιτρέπει στο κόμμα να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο εντός της Βουλής.
Το ΕΛΑΜ ήρθε για να μείνει στη Βουλή καθώς κατάφερε να σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση και να διπλασιάσει τις έδρες του σε τέσσερεις. Όπως φαίνεται, η προσεκτική παρουσία των δύο βουλευτών στην προηγούμενη Βουλή αλλά και η προσπάθεια που κατέβαλλαν για να δείξουν πως δεν έχουν πλέον τόσο στενές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, έπεισαν τους ψηφοφόρους ανεβάζοντας κατά 3% τα ποσοστά τους.
Η ΕΔΕΚ συγκράτησε τις δυνάμεις της, αν και στις εκλογές συνεργάστηκε με τη Συμμαχία Πολιτών. Η παραδοσιακή τέταρτη θέση, η οποία ανήκε στο κόμμα χάθηκε κι αυτό δεν έχει μόνο σημειολογική σημασία, αλλά και ουσιαστική. Κυρίως γιατί χάθηκε από την ακροδεξιά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η ΕΔΕΚ έχει αυξήσει τις έδρες της σε τέσσερις από τρεις.
Το θαύμα έγινε για την Δημοκρατική Παράταξη η οποία με ποσοστό 6,11% κατέλαβε την έκτη θέση και εισέρχεται στη Βουλή με τέσσερις βουλευτές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης έστειλε το μήνυμα ότι το αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλη δικαίωση για το κόμμα το οποίο, όπως υπέδειξε, «ήρθε για να μείνει».
Η επόμενη ημέρα βρίσκει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ως το μικρότερο κόμμα με τη λιγότερη συμμετοχή με τρεις βουλευτές. Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλα τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα κράτησαν ποσοστά θα μπορούσε εν μέρει να θεωρηθεί σχετική επιτυχία η διατήρηση των δυνάμεων. Ωστόσο, με βάση και τα τελικά αποτελέσματα που τους οδηγούν στη Βουλή με τρεις βουλευτές για την επόμενη πενταετία, διαπιστώνει κανείς ότι δεν τα κατάφεραν παρόλα τα ανοίγματα στην κοινωνία έτσι ώστε να προσελκύσουν ψηφοφόρους μη παραδοσιακούς ως προς τους Οικολόγους. Κάτι εξάλλου που έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και τα exit polls.