Μουσουλμανική ή τουρκική μειονότητα; Και γιατί η Συνθήκη της Λωζανης ενώ αναφέρεται στην ελληνική μειονότητα της Πόλης (και νησιών) οι Τούρκοι αποδέχθηκαν, δίχως κάποια αντίρρηση, τον χαρακτηρισμό μουσουλμανική;
Η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών δεν περιελάμβανε όλους τους Μουσουλμάνους κατοίκους της Ελλάδας. Ενας αριθμός επέλεξε να παραμείνει διότι όχι μόνο αισθανόταν δεμένος με τον τόπο του αλλά κυρίως δεν επιθυμούσε να μετοικίσει σε ένα κοσμικό κράτος που δημιουργούσε ο Κεμαλ– αισθάνονταν προσήλωση στις παραδόσεις του Ισλάμ και επιθυμούσε την συνέχιση αυτών.
Έτσι τα πρώτα σχολεία ήσαν μουσουλμανικά χωρίς κάποιον εθνικό χαρακτήρα ή προσανατολισμό, η δε γλώσσα και γραφή αραβική. Εάν κάποιο κράτος την επηρέαζε αυτό μάλλον ήταν η Σαουδικη Αραβια και η Αίγυπτος.
Αυτο άλλαξε ορισμένα χρόνια μετά, στα τέλη της δεκαετίας. Επιβληθη από το ελληνικό κράτος η τουρκική γλώσσα και γραφή (με λατινικούς χαρακτηρες) και παρά τις έντονες αντιδράσεις του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Η ρίζα αυτή μαζί με την στρατηγική της Τουρκίας προσπάθησαν να μεταβάλλουν de facto την ταυτότητα της μειονότητας.
Εάν θέλουμε όμως να είμαστε πραγματικά ειλικρινείς κύριος υπεύθυνος ήταν η παλαιότερη και διαχρονική πολιτική του ελληνικού κράτους.
Οπως καταφέρναμε να πτωχεύσουμε και να φέρουμε μόνοι μας τα μνημόνια, έτσι καταφέρναμε να στρέψουμε ένα τμήμα της μειονότητας να κοιτάει προς την Τουρκία.
Τραγικό διότι συνήθως πολίτες προσβλέπουν σε κράτη και καταστάσεις που ευημερούν- παράδειγμα οι πρόσφυγες προφανώς και δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά την κοιτούν ως μέσο διακίνησης στην Ευρώπη.
Ποτέ δόθηκε, για παράδειγμα, η πρώτη άδεια σε μουσουλμάνο να αγοράσει τρακτέρ; Ποτέ δόθηκε η πρώτη άδεια να ανοίξει φαρμακείο; Η δικαιολογία ότι τα ίδια κάνανε στην δική μας μειονότητα είναι φαιδρή: ένα κράτος δικαίου δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες του και ιδιαίτερα για θρησκευτικούς λόγους.
Σήμερα, δυστυχώς, ορισμένοι στην μειονότητα αισθάνονται Τούρκοι. όμως η πλειοψηφία της μειονότητας αισθάνεται αυτό που απλά είναι: Έλληνες μουσουλμάνοι.
Απαντες όμως ίσως και να έχουν μια πικρία μέσα τους. Είναι κάτι που διορθώνεται.