Η πολυαναμενόμενη, για πολλούς λόγους, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ξεκινά σήμερα, μετά από ένα χαλαρό τριήμερο του νέου Πλανητάρχη, στην Κορνουάλη.
Ο Joe Biden, έχοντας αποφασίσει να επαναφέρει τις ΗΠΑ, στο ρόλο του γενικού δερβέναγα του κόσμου, αποφασίζοντας και διατάζοντας δηλαδή, με «δημοκρατικές» διαδικασίες, είναι έτοιμος μετά τους G7, να βάλει στο σωστό δρόμο και το ΝΑΤΟ.
Το περιτύλιγμα σε όλα αυτά είναι φανταχτερό. Τουλάχιστον μ’ αυτά που αναδείχθηκαν από το ανακοινωθέν του Carbis Bay του χωριού της Κορνουάλης όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των G7.
“Ο τερματισμός της πανδημίας και η προετοιμασία για το μέλλον, αναζωογόνηση των οικονομιών, εξασφάλιση της μελλοντικής ευημερίας, προστασία του πλανήτη, ενίσχυση της συνεργασίας, αγκάλιασμα των αξιών της Δύσης”, ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη συζήτηση των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, χωρίς την Κίνα και την Ρωσία όμως.
Πολύ ωραία όλα αυτά για να είναι αληθινά. Βέβαια, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αρκεί να μην είναι η πεθερά σου.
Κι αν αυτά συζήτησαν οι 7, στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητηθούν αυτά που δεν ανακοινώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία. Συνοχή, ενίσχυση και αλληλεγγύη της στρατιωτικής συμμαχίας, και στοχοποίηση των απειλών, που προέρχονται, ως συνήθως από Ρωσία και Κίνα.
Η ζημιά που έγινε επί προεδρίας Trump, ως προς την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, πρέπει να αναπληρωθεί. Φυσικά μαζί με την χασούρα των εταιρειών της πολεμικής, συγνώμη, αμυντικής βιομηχανίας. «Ευτυχώς» υπήρχαν κι εκείνοι οι τζιχαντιστές που μείωσαν τις οικονομικές απώλειες των αμυντικών βιομηχανιών.
Κι αν η ατζέντα λίγο ή πολύ είναι γνωστή και θα μοιάζει-αν δεν είναι- μονόλογος του Biden, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον, θα είναι οι συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος θα δει, Biden, Merkel, Johnson, Μητσοτάκη κι ενδεχομένως τον Macron που του το ζήτησε. Την Κυριακή βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία και συναντήθηκε με τους Προέδρους, Λετονίας και Λιθουανίας και τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, καθώς έρχεται και η Σύνοδος της ΕΕ όπου θα είναι στην ατζέντα οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Το ελληνικό ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, εστιάζεται στις συναντήσεις Erdogan, με Biden και Μητσοτάκη. Η εξέλιξη των συναντήσεων αυτών θα καθορίσει εν μέρη την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η επιθυμία του Τούρκου Προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝ, είναι να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάτι που διακαώς επιθυμούσε ο Erdogan από το καλοκαίρι του 2020.
Χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμα το σχήμα της συνάντησης, οι πληροφορίες μιλούν για κατ’ ιδίαν συνάντηση ή το μέγιστο 1+1. Αυτό θα διευκολύνει τους δυο ηγέτες να εκφραστούν ελεύθερα για το τι έχουν πραγματικά στο μυαλό τους, χωρίς να συμβουλευτούν τις σημειώσεις τους ή τους συνεργάτες τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΑΝ. Επιθυμία και των δυο να γίνει το πρώτο βήμα για απευθείας επικοινωνίας.
Στον αντίποδα η συνάντηση με τον Biden θα είναι πιο ουσιαστική. Με γεμάτη ατζέντα, σ’ ένα μπρα ντε φερ που δύσκολα θα βγάλει νικητή, οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν στο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δυο Προέδρων.
Έχοντας εξελίξει το παζάρι σε επιστήμη στην διεθνή σκηνή, ο Erdogan, έχει πολλές επιλογές να προσφέρει στον Biden σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Οι συγκυρίες είναι θετικές για τον Τούρκο Πρόεδρο, σ’ ένα πολύ ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, γιατί συμμετέχει η Τουρκία, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά.
Με την επιστροφή των ΗΠΑ στην εξωστρέφεια, η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της και θα ήταν χρήσιμη σύμμαχος στους σχεδιασμούς των Αμερικάνων. Εξάλλου και για τις ΗΠΑ είναι ευνοϊκές οι συνθήκες καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, στα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση τους οι ΗΠΑ.
Λίγες ώρες έμειναν ακόμα μέχρι τις συναντήσεις. Οι πτήσεις στα ελληνοτουρκικά θα είναι, μάλλον χαμηλές. Το ζητούμενο είναι αν θα είναι και χωρίς παραβιάσεις και παραβάσεις, ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.