Η πανδημία της Covid-19 που ενέσκηψε σε ολόκληρο τον πλανήτη από το ξεκίνημα του 2020, ήταν φυσικό κι επόμενο να φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές και τις συνήθειες όλων μας. Επηρέασε κι εξακολουθεί να επηρεάζει το σύνολο των τομέων της καθημερινότητας και της οικονομίας μας, με τις αγωνίες μας να γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα. Σαφέστατα πρώτα από όλα είναι υγεία, αλλά υγεία χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει.
Του Γεράσιμου Τιμοθεάτου
Οι άνθρωποι του τουρισμού το ξέρουμε ίσως πιο καλά από όλους, καθώς ο κλάδος μας έχει φτάσει στο χειρότερό του σημείο από την έναρξη της πανδημίας. Είμαστε όμως συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί φέτος, διαθέτουμε ένα σημαντικό «όπλο» για να καταπολήσουμε τον «αόρατο εχθρό» και να καταφέρουμε να είμαστε υγιείς, που δεν είναι άλλο από τους εμβολιασμούς. Παρά τις όποιες ανησυχίες που εκφράζει μερίδα πολιτών, αναμφίβολα οι εμβολιασμοί είναι το «κλειδί» που θα «ανοίξει τις πόρτες» τις φετινής σεζόν και θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το μεγαλύτερο πλήγμα από το ξεκίνημα αυτής της κρίσης, το υπέστησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις με ανυπολόγιστες σήμερα συνέπειες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Όμως είναι στο «Dna» του τουρισμού να ξεπερνά μεγάλους σκοπέλους και έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι «βάζει πλάτη» στα δύσκολα, γιατί αντέχει στους κλυδωνισμούς και επανέρχεται δυναμικά, στοχεύοντας ακόμα πιο ψηλά. Οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης άγγιξαν όλους τους κλάδους και φυσικά και τους εργαζόμενους και ελπίζουμε να τις ξεπεράσουμε σύντομα με ενότητα, σύνεση και ατομική ευθύνη. Και βεβαίως με τη στήριξη της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει όσο διαρκεί και η πανδημία, ώστε να μην κλείσουν επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και βασικές μας τουριστικές αγορές όπως η Βρετανία, η Ρωσία και οι Σκανδιναβικές χώρες παραμένουν κλειστές, οδηγώντας σε απόγνωση δημοφιλείς προορισμούς όπου ουσιαστικά η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ειδικότερα για τα Ιόνια νησιά (Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Κέρκυρα κλπ), η αβεβαιότητα για την πορεία της τουριστικής περιόδου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, λόγω του «πάγου» που έχει βάλει η βρετανική κυβέρνηση – παράγοντας αποτρεπτικός για να ξεκινήσουν τα οργανωμένα ταξίδια, όσο ισχύουν η καραντίνα και τα πολλαπλά τεστ κατά την επιστροφή. Η συγκεκριμένη αγορά, αποτελεί το νούμερο ένα «πελάτη» των Επτανήσων (στην Κεφαλλονιά – Ιθάκη αντιπροσωπεύει το 65 -70% του εισερχόμενου τουρισμού) και οι ακυρώσεις και οι ελάχιστες κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εύλογο να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις των Ιονίων νήσων αναμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» μια θετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης που θα εντάξει τον προορισμό μας στο «πράσινο» χρώμα του «φωτεινού σηματοδότη» για τα ταξίδια. Όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κάποια σχετική κίνηση, η οποία ωστόσο δεν δύναται ούτε κατά διάνοια να καλύψει τις απώλειες των εσόδων από την «κλειστή» αντίστοιχη βρετανική. Όσο ο κύριος τουριστικός «αιμοδότης» των Ιονίων Νήσων εξακολουθεί να κρατά σφραγισμένη τη «στρόφιγγά» του, είναι σχεδόν αδύνατη κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία του τουρισμού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
Όπως είναι φυσικό η οικονομική αβεβαιότητα απασχολεί και προβληματίζει τόσο τους επιχειρηματίες του τουρισμού, όσο και τους εργαζομένους στον κλάδο. Οι πρώτοι, είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν με το 5% που τους χορηγεί το κράτος ως κεφάλαιο κίνησης, οι δεύτεροι αγωνιούν αναφορικά με το αν, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα θα επανέλθουν οι βασικές μας αγορές, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικώς με το εργασιακό μέλλον τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ακόμα κι αν επαληθευτούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις και η κίνηση όσον αφορά τον τουρισμό κορυφωθεί κατά βάση το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά και το Σεπτέμβριο ως ένα βαθμό, το ποσοστό των όποιων κερδών δεν θα καταφέρει να πλησιάσει το αντίστοιχο των απωλειών.
Ας μη λησμονούμε ότι σε λίγους μήνες ο χειμώνας θα είναι προ των πυλών και προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος, κυρίως για τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το χρόνο. Φυσικά, ακόμη και μόνον η σκέψη της πιθανότητας ενός νέου lockdown μετά το πέρας του καλοκαιριού, αποτελεί το χειρότερο εφιάλτη για όλους τους επαγγελματίες -και όχι μόνο…
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης