Μελαχρινή, γοητευτική, με λάγνο βλέμμα και μόλις 30 ετών…Η Φραντσέσκα Ιμακολάτα Τσαούκουι δεν είναι μοντέλο, ούτε παρουσιάστρια, αλλά μία από τους έμπιστους συμβούλους του Ποντίφικα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποδεικνύει καθημερινά πόσο πρωτοποριακός είναι συγκριτικά με τους προκατόχους του. Ετσι, λοιπόν, δε δίστασε να εντάξει στην αποτελούμενη από οκτώ άνδρες ειδική επιτροπή -η οποία αναμένεται να διερευνήσει τυχόν οικονομικές ατασθαλίες της Τράπεζας του Βατικανού (Ior)- μία νέα γυναίκα.
Η επιλογή του μόνο απαρατήρητη δε θα μπορούσε να περάσει μέσα στο ανδροκρατούμενο Βατικανό, όμως, η έντονη παρουσία της Ιταλίδας με καταγωγή από το Μαρόκο, αναστάτωσε λίγο παραπάνω από όσο θα περίμενε κανείς το περιβάλλον της Αγίας Εδρας.
Ο λόγος; Τα αρνητικά σχόλια και οι αποκαλύψεις της Τσαούκουι στο Twitter για ισχυρούς άνδρες του Βατικανού, αλλά και για τον πραγματικό λόγο της ξαφνικής παραίτησης του πάπα Βενέδικτου.
«Επιβεβαιώνω: ο πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε γιατί είναι άρρωστος με λευχαιμία εδώ και ένα χρόνο», «Ο καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε (ο οποίος φέρεται να απέκρυψε υπόθεση παιδοφιλίας), είναι διεφθαρμένος», «Ο Τζούλιο Τρεμόντι (πρώην υπουργός Οικονομικών) είχε λογαριασμό στο Ior. Μόλις έμαθαν ότι είναι γκέι τον διέγραψαν», ήταν μερικά από τα «καταραμένα» tweets που αναρτήθηκαν λίγους μήνες πριν της γίνει επαγγελματική πρόταση από το Βατικανό και προκάλεσαν αναστάτωση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Μετά τον σάλο που ξέσπασε, η Φραντσέσκα Ιμακολάτα (που σημαίνει άσπιλη) Τσαούκουι, αφού διέγραψε το προφίλ της στο δημοφιλή τόπο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε πως δεν ανήρτησε η ίδια τα μηνύματα αυτά, αλλά κάποιος άγνωστος εισέβαλε στη σελίδα της.
Παρόλα αυτά επισήμανε πως δεν ανησυχεί γιατί «ούτε ο Ποντίφικας είναι ανήσυχος».
Ταραγμένοι, ωστόσο, φάνηκαν ο Τρεμόντι, αλλά και ο Μπερτόνε, οι οποίοι διεμήνυσαν πως θα κινηθούν νομικά εναντίον της.
Οσο για το Βατικανό, ανώνυμες πηγές αναφέρουν στο ιταλικό πρακτορείο Adnkronos πως από το ατυχές κατά τα άλλα περιστατικό ξεχωρίζει «ο λύκος από τους βοσκούς», ενώ προσωπικά για την 30χρονη Ιταλο-μαροκινή οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για «καλό κορίτσι, που δεν έχει τις απαραίτητες εμπειρίες ζωής και εργασιακές, επομένως μπορεί εύκολα να πέσει θύμα παιχνιδιών και συμφερόντων πιο μεγάλων από την ίδια. Ωστόσο, αυτό την κάνει περισσότερο αθώα, αλλά και χρήσιμη για τους υπευθύνους του Vatileaks».
Η ίδια πάντα μέσω Twitter, όπου μέχρι πριν λίγες ημέρες μπορούσε κανείς να διαβάσει μία περιγραφή που ανέφερε ότι ζει την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία, ότι χαμογελάει πάντα, μερικές φορές θυμώνει, τα βράδια γράφει και είναι ευτυχισμένη, είχε εκφράσει τη χαρά της για τη θέση που της ανατέθηκε ανάμεσα στα λαμπρά στελέχη της ειδικής επιτροπής του Βατικανού.
«Ως χριστιανή και Ιταλίδα, για εμένα είναι τεράστια η τιμή να έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω τον Αγιο Πατέρα», «Η καρδιά μου, η πίστη μου, η δέσμευσή μου, ο επαγγελματισμός μου στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του Αγίου Πατέρα. Για πάντα», έγραφε χωρίς να προσπαθεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της.
Εντούτοις, αφότου αναδείχθηκε η «σκοτεινή» πλευρά της με τα πιπεράτα τιτιβίσματά της, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τις ικανότητές της.
Τι προσόντα έχει για να ενταχθεί στο επιτελείο της επιτροπής; Πως κατόρθωσε να αναλάβει αυτή τη θέση; Πως έπειτα από μόλις έξι μήνες απασχόλησής της σε συμβουλευτική εταιρία μεταπήδησε στα γραφεία του Βατικανού; Διερωτάται το εκκλησιαστικό περιβάλλον.
Η ίδια αναφέρει ότι στα δέκα χρόνια της επαγγελματικής της εμπειρίας έχει καταφέρει να αναπτύξει ικανότητες ώστε να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μοντέλα αποτελεσματικής επικοινωνίας ώστε να προσδώσει σε μία εταιρία την σωστή εικόνα προς τους πελάτες. Τονίζει πως έχει αναπτύξει μία στενή σχέση με τα media και επισημαίνει πως πέρα από την συνεργασία της με τον λαμπρό νομικό με ειδικότητα στην οικονομία, Πατρίτζιο Μεσίνα, εργάστηκε και στην Ernst & Young Italia.
Η 30χρονη δικηγόρος, όμως, που είναι παντρεμένη με έναν προγραμματιστή, ο οποίος εργάστηκε πολλά χρόνια στην πόλη του Βατικανού, δεν δέχεται κριτική μοναχά για τις ικανότητές της ή την έλλειψη αυτών.
Πρόσφατα σε άρθρο της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera για την κακοποίηση γυναικών, είχε κάνει εκτενή αναφορά στην γενέτειρά της την Καλαβρία, όπου προ μηνών είχε διαδραματιστεί ένα τραγικό περιστατικό δολοφονίας μίας νεαρής γυναίκας από τον σύντροφό της.
Στο κείμενό της περιέγραφε την κλειστή κοινωνία των χωριών της περιοχής, όπου ο άνδρας δικαίωμα έχει να ασκεί βία στη γυναίκα η οποία ζει καταπιεσμένη σε μία «φυλακή» από όπου θα έπρεπε να δραπετεύσει, όπως άλλωστε έκανε και η ίδια φεύγοντας από την Καλαβρία.
Τρεις ημέρες αργότερα με επιστολή του στην ίδια εφημερίδα της απάντησε ο επίσκοπος της περιοχής, Σάντο Μαρτζανό, επιρρίπτοντας της έμμεσα κατηγορίες ότι ωθεί τους νέους της περιοχής, που ήδη πλήττεται από εσωτερική μετανάστευση, να την εγκαταλείψουν.
Η διαμάχη της, ωστόσο, ανάμεσα στον ιερέα της γενέτειράς της λίγο απασχολεί το Βατικανό, που πονοκεφαλιάζει με την δραστήρια υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, η οποία πιθανώς να γνωρίζει καλά πως παίζεται το παιχνίδι της επικοινωνίας…
Πηγή: protothema.gr