Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η χώρα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πέμπτη και Παρασκευή όλη η χώρα θα είναι καμίνι. Η πιο ζεστή μέρα θα είναι η αυριανή όπου η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τοπικά στους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.
Η πυροσβεστική υπηρεσία θα βρίσκεται αύριο επί ποδός καθώς τόσο οι θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς όσο και οι άνεμοι που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για ξεσπάσματα πυρκαγιάς.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται εναέριες και μεικτές επίγειες περιπολίες και προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις επικίνδυνες περιοχές.
Έξι περιοχές της χώρας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).
Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική, στις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), από 07: 30 της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021, τίθεται σε μερική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Π.Σ. που υπηρετεί στις ανωτέρω περιοχές.
Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Στην ανακοίνωση του Π.Σ. τονίζεται ότι σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Η αποσταθεροποίηση δεν αφορά μόνο την Μεσόγειο
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως ο Ακαδημαϊκός – Ομότιμος καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός τόνισε, μεταξύ άλλων ότι την τελευταία 20ετία έχουμε δει σημαντικό αριθμό καυσώνων και εντάσσεται στην γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος.
«Οι καύσωνες στην χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε μετά από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας ενώ μετά από 10 χρόνια που μπήκαμε στον νέο αιώνα είχαμε απανωτούς 4 καύσωνες από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν αυτός του 2007 και τώρα είναι και αυτός» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε μάλιστα αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η αποσταθεροποίηση δεν αφορά μόνο την Μεσόγειο.
Πιθανότατα ο κοροναϊός προέρχεται από λιώσιμο πάγων Σιβηρίας
Αναφερόμενος στο γεγονός πως Σιβηρία και Καναδάς άγγιξαν τους 40 βαθμούς είπε πως οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι τεράστιες, τερατώδης και μοναδικές στην ιστορία των παρατηρήσεων των μετεωρολογικών.
«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στην Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κοροναϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας» επεσήμανε, αναφέροντας πως αυτό είναι το ενδιαφέρον στην ιστορία της Σιβηρίας.
Όπως δήλωσε υπάρχει σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό καθώς και σχετικό συνέδριο που έγινε στην Γερμανία και τη Νέα Υόρκη. «Επομένως είμαστε για τα καλά μέσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» είπε ενδεικτικά.
«Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει»
Ερωτηθείς για τον λόγο που υπάρχει αυτή η έξαρση που καταγράφεται τώρα ο ίδιος σχολίασε πως ήταν αναμενόμενο και πως έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι που είχαν τεθεί στην διάσκεψη των Παρισίων. Δηλαδή το 1,2 βαθμούς C παγκοσμίως και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1,5 μέχρι το 2030.
Όπως ανέφερε αυτά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, όπου ήδη, τουλάχιστον τα καλοκαίρια, έχουμε ξεπεράσει τους 2 και 2,5 βαθμούς Κελσίου.
«Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει. Έχει εκατονταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές σε αριθμό και ένταση αυξάνουν» σημείωσε ο ίδιος και έκανε έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες σχετικά με το άναμμα φωτιών.
«Δεν υπάρχουν λόγια….»
Αυτό αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, που σε ανάρτησή του προσπαθεί να εξηγήσει τις θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν για 3η συνεχόμενη ημέρα στο Λίτον του Καναδά.
Η θερμοκρασία έφθασε χθες τους 49,5 βαθμούς Κελσίου, και σημειώθηκαν δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα.
Όπως αναφέρεται η θερμοκρασία αυτή κατέρριψε το ρεκόρ που είχε το Λας Βέγκας με θερμοκρασία 47,2 βαθμούς.
«Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό το ιστορικό γεγονός», σημειώνεται, ενώ το hashtag που συνοδεύει την ανάρτηση, είναι η κλιματική αλλαγή, που εξηγεί τέτοιες θερμοκρασίες στην συγκεκριμένη χώρα τέλη Ιουνίου.
Από την πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:
1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, αναφέρει η ανακοίνωση.
«Είχε ξεσπάσει η φωτιά στο Μάτι με τέτοιες θερμοκρασίες»
«Τέτοιος άνεμος και τέτοιες θερμοκρασίες επικράτησαν πριν από 3 χρόνια στο Μάτι. Θα ζήσουμε τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με τότε: δυτικός άνεμος και πολύ υψηλές θερμορκασίες», προειδοποίησε ο Γιάννης Καλλιάνος.
Μιλώντας στο Sputnik, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ εξήγησε: «Απλά λόγω του παρελθόντος και της κατάστασης που είχαμε βιώσει εκείνη την περίοδο, εκφράζω την αγωνία μου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δηλαδή, θα είναι δύσκολη περίπτωση όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα».