Παλαιός αναλυτής υποστήριζε ότι το κέντρο δεν είχε ποτέ συγκροτήσει κόμμα εξουσίας άλλα αυτό ήταν που πάντα έδινε την εκλογική νίκη. Εάν εξαιρέσουμε τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και 2015 όπου επικράτησε η ακραία πόλωση και ο διχασμός και δεν έδωσαν καθαρές λύσεις, φαίνεται ότι έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα (συνταγές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Σύριζα-ΑΝΕΛ είχαν πάντα ημερομηνία λήξης)
Το 2019 οι κεντρώοι ήσαν αυτοί που έδωσαν αυτοδυναμία και ο κ. Μητσοτακης έχει κάνει αυτή την ανάγνωση- άλλωστε δεν αποτυπώνεται μονό στις δημοσκοπήσεις. Τα στελέχη που εδρεύουν στο Μάξιμου, οι πιο πετυχήμενοι υπουργοί άλλα και οι διορισμοί που γίνονται (βλ. Χαρδουβελης) εκπέμπουν άρωμα ΠΑΣΟΚ και μάλιστα Σημιτη. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας το έχουν αποδεχθεί καθόσον η εξουσία (με την σωστή έννοια φυσικά) είναι ο στόχος.
Αυτό θα αποτυπωθεί ακόμα περισσότερο στα ψηφοδέλτια των επομένων εκλογών, οπού θα συμπληρώνουν μεν τα παραδοσιακά και ultra δέξια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, άλλα στην ουσία θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κύριο πυρήνα της Κυβέρνησης Μητσοτακη- άλλωστε ο Πρωθυπουργός, και λόγω οικογενειακής παράδοσης, έχει άριστη γνώση για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και το τι επιζητά αυτό.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπας έχει κάνει και αυτός την ανάγνωση του. Απόψεις και άρθρα συνομιλητών του άλλα και η ρητορική του, έστω και με δειλά βήματα, δείχνουν ότι στοχεύει στο κέντρο ώστε να ανακτήσει την εξουσία- χαρακτηριστική είναι η δήλωση του για κοινό μέτωπο και για νίκη έστω με μια ψήφο ενώ η ομιλία στην Θεσσαλονίκη ίσως να είχε κάποια έμπνευση από Ελ. Βενιζέλο.
Η μάχη του κέντρου λοιπόν θα έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον. Το ημίχρονο έχει τελειώσει και ο Κυριάκος Μητσοτακης επικρατεί άνετα του αντιπάλου του “σε γκολ και κατοχή”. Θα καταφέρει ο κ. Τσίπας την αντεπίθεση και το κοινό μέτωπο που οραματίζεται ή πάρα την πανδημία και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν θα έχουμε μια δεύτερη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτακη;