Σε μια ασύλληπτη κατάχρηση εξουσίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το Nordic Monitor, έβαλε στην… τσέπη του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τις αμυντικές συμφωνίες με το Κατάρ, χρησιμοποιώντας αρκετές εταιρείες που διαχειρίζονται άτομα που δουλεύουν για αυτόν.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Nordic Monitor, μια από αυτές τις εταιρείες της οποία η ύπαρξη πρόσφατα έγινε γνωστή, είναι η MDS (Modern Defense Solutions). Αρχικά το αρχηγείο της ΜDS είχε την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ είχε ένα υποκατάστημα στη Ντόχα. Η ίδρυση της έλαβε τόπο τον Νοέμβριο του 2017 και σύμφωνα με το Nordic Monitor ο στόχος της ήταν ο πλουτισμός της οικογένειας του προέδρου Ερντογάν από τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τα έγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Nordic Monitor και αφορούν στην εγγραφή της εταιρείας στο μητρώο επιχειρήσεων, η άδεια της αφορούσε την δραστηριοποίηση της στους τομείς της άμυνας, της συλλογής πληροφοριών και της ασφάλειας, τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο MDS θα μπορούσε να εκπαιδεύσει στρατιωτικές δυνάμεις, να παρασκευάσει και να αποθηκεύσει πυρομαχικά και να παρέχει υπηρεσίες κάθε είδους μέσω συμβολαίων με τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία της χώρας. Επίσης είχε λάβει άδεια εισαγωγών και εξαγωγών για όλα τα υλικά που θα ήταν απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων της.
Την MDS διοικούσε ο İsmail Karaosmanoğlu, ένας στενός φίλος του Μπιλάλ Εντογάν- γιου του Τούρκου προέδρου- και πρώην επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ. Παρά το γεγονός ότι το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας δεν ξεπερνούσε τις 100.000 λίρες Τουρκίας (περί τις 28.000 δολάρια), σύντομα η εταιρεία έκλεισε συμβόλαιο με τις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ (τον Μάρτιο του 2018), για τη δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων.
Το κέντρο δημιουργήθηκε στο Zekreet στο βορειοδυτικό Κατάρ και εκεί εκπαιδευόντουσαν οι ειδικές δυνάμεις με διάφορους επιχειρησιακούς τρόπους- από πτώσεις με αλεξίπτωτο, ως υποβρύχιες καταστροφές, Το συμβόλαιο που αποκόμισε η MDS από αυτή την συμφωνία ανερχόταν στα 400 εκατομμύρια δολάρια και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση εξαιτίας τόσο της απειρίας της εταιρείας, όσο και του μηδαμινών κεφαλαίων των 28.000 δολαρίων που διέθετε. Όπως αναφέρει το Νοrdic Monitor, ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρξε πολιτική συγκάλυψη για να εξασφαλιστούν συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων.
Τον Αύγουστο του 2020 τα γραφεία της MDS μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα, το διοικητικό συμβούλιο ανασχηματίστηκε, ενώ παράλληλα νέες εταιρείες με μετόχους τα ίδια άτομα που βρισκόντουσαν στην MDS, απέκτησαν μετοχές της… MDS. Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, αυτές οι υποτιθέμενες αλλαγές δεν ήταν τίποτα άλλα παρά μια “μεταμφίεση”. Μια από τις εταιρείες που απέκτησαν μετοχές της MDS ήταν η Doğa Şehircilik İç ve Dış Ticaret Anonim Şirket, ιδιοκτησίας του İlyas Ayvacı, ο οποίος όμως ήταν ένας από του μετόχους της MDS από την δημιουργία της. Βέβαια και εδώ πλανάται η “σκιά” του Ερντογάν, καθώς ο Ayvacı είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα ήταν καλεσμένος στον γάμου του Ερντογάν με τη σύζυγο του Εμινέ, και μάλιστα υπέγραψε ως μάρτυρας του μυστηρίου. Η εταιρεία του Ayvacı, Doğa, βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας το 2004, όταν πέρασε στα χέρια της δημόσια περιουσία τεράστιας αξίας στην Κωνσταντινούπολη (υπολογίστηκε ότι μπορεί η αξία της να έφτανε και το ένα δισ. δολάρια) έναντι ευτελούς τιμήματος. Η δημόσια γη που απέκτησε η Doğa εξαγοράστηκε έναντι 44 εκατ. δολάρια και εκείνο τον καιρό η αίσθηση ήταν ότι υπήρξε κάποια παρασκηνιακή συμφωνία με τον Ερντογάν.
Άλλες εταιρείες που στα χέρια τους πέρασαν μετοχές της MDS ήταν η Saral Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ιδιοκτησίας του Ensar Saral και η Aslan Yapı ve Ticaret Anonim Şirketi ιδιοκτησίας του Mustafa Cihad Arslan. Αμφότεροι έλαβαν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της MDS.
Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Said Sefa ο οποίος εδρεύει στον Καναδά, η MDS και οι εταιρείες που την πλαισίωναν ήταν μέρος ενός μεγάλου σχεδίου ξεπλύματος χρημάτων με στόχο τον πλουτισμό της οικογένειας του Τούρκου προέδρου, καθώς και ένας τρόπος για να μεταφέρονται κεφάλαια από το Κατάρ στην Τουρκία. Ο Sefa ισχυρίζεται ότι μέσω της MDS έλαβε τόπο παράνομο εμπόριο όπλων, με την βοήθεια των συνεργατών της στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών προσφορών και αμυντικών συμβάσεων δόθηκε στην MDS και στις συνδεδεμένες σε αυτήν εταιρείες από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και μάλιστα με διογκωμένες τιμές. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, μέρος αυτών των χρημάτων κατέληγε στα χέρια του Ερντογάν και των συνεργατών του για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης και της προεκλογικής καμπάνιας του Τούρκου προέδρου. Κατά την άποψη του Sefa, τεράστια ποσά σε δολάρια από αυτές τις δραστηριότητες έχουν καταλήξει σε τράπεζες του Κατάρ από τους συνεργάτες του Ερντογάν, ενώ θα χρησιμοποιηθούν πριν τις επόμενες εκλογές την ώρα που οι επιδώσεις της τουρκικής οικονομίας αναμένονται να είναι… φτωχές.
Ένα άλλο άτομο που φέρεται ως εμπλεκόμενο κατά το Nordic Monitor, είναι ο İsmail Karaosmanoğlu του οποίου το όνομα συνδέεται με τις παραστρατιωτικές ομάδες που πιθανολογείται ότι έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν για να τρομοκρατεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σε ένα μήνυμα τους στο Twitter, ο Karaosmanoğlu ανέφερε ευθαρσώς ότι ο προσωπικά ο ίδιος συγκεντρώνει όπλα για να εξοπλίσει τους οπαδούς του Ερντογάν και ότι σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος εκδιωχθεί από το γραφείο του υπάρχουν χιλιάδες σαν αυτόν για να τρέξουν προς υπεράσπιση του Ερντογάν.
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, Τουρκία και Κατάρ κυβερνώνται από ισλαμιστικές ηγεσίες που διατρέχονται από την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και με το πέρασμα των ετών έχουν σχηματίσει μια στενή συμμαχία. Μάλιστα η Άγκυρα έχει δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει την στρατιωτική παρουσία της στη χώρα του Κόλπου, με τη δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης. Παράλληλα, οι δύο χώρες έχουν χρηματοδοτήσει, εξοπλίσει και εκπαιδεύσει τζιχαντιστές σε Συρία και Λιβύη, ενώ συγχρόνως έχουν αντιπαρατεθεί στην κυριαρχία της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας στα αραβικά θέματα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.