Μειωμένο εφάπαξ θα πάρουν όσοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη μετά την 1η Ιουλίου 2012.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία πρόκειται για περίπου 150.000 ασφαλισμένους οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο περιμένουν να βγουν στη σύνταξη.
Η μείωση λοιπόν για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1 Ιουλίου του 2012 ενδέχεται να φτάσει το 30% καθώς ήδη τα στοιχεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δείχνουν πως τα Ταμεία θα κλείσουν φέτος με έλλειμμα πάνω από 200 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τρόικα να ζητά η μείωση του εφάπαξ να συμπεριλάβει όλους όσοι είναι σε αναμονή αλλά και όσους καταθέσουν εντός του έτους αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Έθνος από το 2014 οι μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ θα είναι αυτόματες καθώς από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», με αποτέλεσμα όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» να μπαίνει αυτομάτως μαχαίρι στις παροχές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο «στόχαστρο» σε πρώτη φάση θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Από κόσκινο θα περνάνε και τα επικουρικά ταμεία, όπου θα γίνεται κάθε τρίμηνο αξιολόγηση και θα… αναπροσαρμόζονται οι παροχές.
Παράλληλα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο υπάρχουν τρεις επιλογές για έξοδο στη σύνταξη πριν από τις επερχόμενες αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές, αποφεύγοντας παράλληλα τα αυξημένα όρια ηλικίας για σύνταξη στα 62 και τα 67, για περίπου 500.000 ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες οι οποίοι έχουν κατοχυρωμένο ή θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Στους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει η εφημερίδα παρουσιάζονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που μπορούν να εκμεταλλευτούν χιλιάδες ασφαλισμένοι, κάνοντας τις επιλογές τους.
Πρώτη επιλογή
Όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης το 2010 (25ετία σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ, 5.500 ημέρες για γυναίκες με ανήλικο, 4.500 ημέρες για άνδρες κλπ) μπορούν να επιλέξουν την άμεση έξοδο εντός του 2013. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι και κυρίως του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς έχουν πλήρες θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή συμπλήρωσαν το χρόνο ασφάλισης και την ηλικία, ή μπορούν να φύγουν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
Δεύτερη επιλογή
Όσοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης το 2011 ή το 2012 με πραγματικά ή πλασματικά έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν την ηλικία μπορούν να αποφύγουν τις ανατροπές κάνοντας χρήση της συνταξιοδότησης με αναστολή. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 350.000 ασφαλισμένοι και μπορούν, δηλαδή, να αποχωρήσουν από την υπηρεσία με συμπληρωμένα τα απαιτούμενα έτη θεμελίωσης (25ετία) και να πάρουν τη σύνταξη όταν συμπληρώσουν και την απαιτούμενη ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν κατά το χρόνο που υπέβαλαν το αίτημα συνταξιοδότησης με αναστολή, οπότε έτσι μπορούν να αποφύγουν τις επερχόμενες μειώσεις αν συνεχίσουν εργαζόμενοι και συνταξιοδοτηθούν το 2014 ή το 2015, το 2016 κλπ
Τρίτη επιλογή
Έξοδος με μειωμένη σύνταξη από ΙΚΑ, Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών καθώς και από κάθε άλλο Ταμείο που ασφαλίζει μισθωτούς (Νομικών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κλπ). Με αυτή την επιλογή οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν ως και 5 χρόνια νωρίτερα από το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη από 6% ως και 30%. Η έξοδος με μειωμένη συμφέρει όταν το ποσό σύνταξης είναι κάτω από 1.000 ευρώ καθώς δεν υπόκειται σε καμία περικοπή.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/273556/maxairi-ews-30-sto-efapaks-logw-elleimmatos-sta-tameia#ixzz2f44qBCNt