Την ανησυχία του για το ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρμουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως «ήδη είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε.
«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα, και τις επόμενες, πρέπει να κοιτάμε όμως την ηλικία κι αν καταλήγουν σε ΜΕΘ να διασωληνώνονται ή έχουμε και θανάτους» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Αποσαφήνισε πάντως πως τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει μειωθεί. Έπεσε, τόνισε, και το RT (δείκτης μετάδοσης) από το 1,38 στο 1,22.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ακόμα ότι είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ, καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την στιγμή έχει πέσει πολύ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων και είναι τα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν η ηλικία των 46, ενώ δήλωσε ότι τα κρούσματα θα κινηθούν και σήμερα γύρω στα 3.000.
«Σήμερα θα περάσουμε τα 10 εκατ. εμβολιασμών, που είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζουμε με ένα πολύ καλό ρυθμό πάνω από 75.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι λογικό και λόγω καλοκαιριού να υπάρχει μια μείωση υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον δράσεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται καθημερινά. Πρέπει να πείσουμε για την ασφάλεια των εμβολιασμών το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μας. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει».
Προανήγγειλε επιπλέον δράσεις για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ ξεκαθάρισε επίσης ότι ο στόχος της ανόσιας δεν έχει καθοριστεί. «Είναι στο 70% αλλά μπορεί να φτάνει και 85%» είπε και προειδοποίησε πως όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν σοβαρά.
Τέλος, ο κ. Αρκουμανέας δεν απέκλεισε νέα περιοριστικά μέτρα σε νησιά, εφόσον χρειαστεί.
Την ίδια ώρα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν πως η έξαρση κρουσμάτων ήρθε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού ήταν προφανώς αναμενόμενη. «Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα» είπε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως το στέλεχος κορωνοιού Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.
Την ίδια ώρα τόνισε πως «οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές και υπάρχει πρόβλημα».
Αναφερόμενος στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ο κ. Λαζανάς σημείωσε: «Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται».
Παράλληλα, ανέφερε πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο Covid-19 στο ΕΣΥ, ενώ το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.
Παγκόσμιο “τσουνάμι” της Δέλτα
Την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» το επόμενο διάστημα προέβλεψε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμώντας ότι αν η διασπορά της συνεχιστεί με τη σημερινή ταχύτητα, το παγκόσμιο σύνολο κρουσμάτων κοροναϊού θα υπερβεί τα 200 εκατομμύρια εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες λοιμώξεις εμφανίζουν αύξηση κατά 21%.
Στη Γαλλία η «Δέλτα» ήδη προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων. Xθες άρχισε η επίδειξη εμβολιαστικού πιστοποιητικού βεβαίωσης νόσησης ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε μουσεία, κινηματογράφους και χώρους με άνω των 50 ατόμων. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί τον Αύγουστο και σε άλλους χώρους, όπως εστιατόρια, καφέ και εμπορικά κέντρα. Εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε το μέτρο, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες ήπιες αλλαγές.
Εκτίναξη των λοιμώξεων και στην Ιταλία. Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Euro 2020 πυροδότησαν πενταπλασιασμό των κρουσμάτων στη Ρώμη μέσα σε εννιά ημέρες.
Επί ξυρού ακμής βρίσκεται και η Βρετανία όπου έχουν αρθεί από την αρχή της εβδομάδας οι περιορισμοί. Επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποίησαν χθες ότι κάποια μέτρα, όπως η τηλεργασία και η υποχρέωση μάσκας, πιθανώς να επιστρέψουν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αν η εξάπλωση της πανδημίας συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, ασκώντας πίεση στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, πυρ ομαδόν δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον για την εξαγγελία του σχετικά με την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στα νυχτερινά κέντρα. Σαράντα βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι θα την καταψηφίσουν.
Στο στόχαστρο της «Δέλτα» βρέθηκε και ο Λευκός Οίκος, αλλά και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, με αρκετές λοιμώξεις μεταξύ του προσωπικού τους, παρότι όλοι είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η μετάλλαξη «Δέλτα», άλλωστε, προκαλεί το 83% των νέων λοιμώξεων στις ΗΠΑ. Στοιχεία που αποτυπώνουν την καταστροφική πορεία της COVID στη χώρα δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών την περασμένη χρονιά μειώθηκε κατά 1,8 έτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωσή του στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τέλος, μειωμένη είναι η αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson έναντι των νεότερων μεταλλάξεων, όπως είναι η «Δέλτα» και η «Λάμδα». Αυτό αποδείχθηκε από εργαστηριακά πειράματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για ενίσχυση της προστασίας έναντι της COVID, τα περίπου 13 εκατομμύρια Αμερικανών που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο, πιθανώς να χρειαστεί να κάνουν και δεύτερη δόση, ιδανικά με κάποιο από τα εμβόλια mRNA, δηλαδή των σκευασμάτων Pfizer/BioNTech ή Moderna.