Συγκλονιστική και αποκαλυπτική μελέτη για την Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει πως η Ελλάδα και η Ουγγαρία εμφανίζουν την πιο ανησυχητική οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά τις δημοκρατικές αξίες, ενώ τονίζει πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το think tank Demos για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει πως η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις αντιδημοκρατικές τάσεις, όμως αυτός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.
Η ΕΕ θα πρέπει να ενστερνιστεί τον ρόλο της ως φύλακας της Δημοκρατίας, τονίζει η μελέτη, και όχι να θεωρεί εαυτόν αποκλειστικά ένα οικονομικό μπλοκ.
Μία από τις βασικές παραμέτρους του κινδύνου αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών συστημάτων στις χώρες αυτές είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην παραδοσιακή πολιτική, που τονίζεται από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το Jobbik στην Ουγγαρία
ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ…
Το “Jobbik” (προφέρεται γιόμπικ) είναι ένα ούγγρικο πολιτικό κόμμα που δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2003. Είναι ριζοσπαστικό εθνικιστικό κίνημα της δεξιάς. Τα μέλη του το χαρακτηρίζουν ως «ένα ηθικό, συντηριτικό και ριζικά πατριοτικό χριστιανικό κόμμα», του οποίου βασικός σκοπός είναι η προστασία και η διασφάλιση των «ούγγρικων αξιών και συμφερόντων». Η πλήρης ονομασία είναι “Jobbik, το κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία”, και ο αρχηγός του ο Gabor Vona (Γκάμπορ Βόνα). Σχετικά μικρός σε ηλικία, μόλις 34, είναι ιδρυτικό μέλος του Jobbik. Αρχικά ως αντιπρόεδρος, το 2006 εξελέγη ως αρχηγός του. Αυτοπροσδιορίζεται ως “ευρωρεαλιστής” και επίσης πιστεύει πως όσο πιο πολλές φορές έχει δικαστεί κάποιος, τόσο πρέπει να αυξάνεται η καταδίκη του. Τα αντίπαλα κόμματα το χαρακτηρίζουν ως φασιστικό, νεοναζιστικό, ρατσιστικό, αντισημιτικό, αντιρομά και ομοφοβικό. Μεταξύ άλλων, ιδεολογία του είναι η ένωση των γύρω από τη χώρα περιοχών που ιστορικά ανήκουν στην Ουγγαρία, όπως υποστηρίζουν, όπως π.χ. η Βοϊβοντίνα στη Σερβία. Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές το 2006 κατέλαβε μόνο 2.2% μένωντας έξω από το κοινοβούλιο. Όμως, στις επόμενες, 4 χρόνια μετά, το 2010, στον πρώτο γύρο ψηφίστηκε πάνω από 855 χιλιάδες άτομα, καταλαμβάνοντας το 16,67% των ψήφων, κάνοντάς το την τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα και εκλέγοντας 47 βουλευτές, όλοι τους καινούριοι στη βουλή. (ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ): Σε δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου 2013, το Jobbik κατατάσσεται δεύτερη πολιτική δύναμη της Ουγγαρίας με 19%, ξεπερνώντας το Σοσιαλιστικό κόμμα, που καταφθάνει τρίτο με 17 τα εκατό!