Μεγάλη αύξηση, κατά 159%, καταγράφεται στους θανάτους ασθενών με Covid-19 τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την Κυριακή είχαν χαθεί 671 άνθρωποι, έναντι μόλις 259 νεκρών ολόκληρο τον Ιούλιο και 611 τον Ιούνιο. Με βάση αυτή την τραγική εξέλιξη, η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, με 28,83 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την εβδομάδα έως 26 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την πρώτη θέση κατέχει η Κύπρος (47,3 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και ακολουθούν η Βουλγαρία (31,65), η Ελλάδα και η Ισπανία (25,61 θάνατοι ανά εκατομμύριο).
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφασίζει τη συρρίκνωση του ΕΣΥ με πρόσχημα την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος επιμένοντας στην απομάκρυνση των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί από τις θέσεις τους.
Ο Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε καθοριστικό το επόμενο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας. Δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντική η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών τα τελευταία 24ωρα αλλά χρειαζόμαστε ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους πολίτες και ξεκαθάρισε ότι στους υγειονομικούς ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Τόνισε ότι όποιοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στην ίδια θέση εργασίας, γιατί οι συνθήκες μπορεί να έχουν αλλάξει. Υποστήριξε δε ότι το υπουργείο Υγείας έχει πάρει τα μέτρα του για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία», δήλωσε, από την πλευρά του, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά την προστασία των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «Δε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό».
Επεσήμανε μάλιστα ότι «Προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν», ενώ εξήγησε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ.
Ανησυχία και προβληματισμό όμως προκαλεί στην κυβέρνηση η επίδειξη δύναμης των αντιεμβολιαστών οι οποίοι, χθες Κυριακή, κατέβηκαν σε ιδιαίτερα μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προοίμιο του τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.
Αντιδράσεις όμως αναμένονται και από εκείνους που αντιτίθενται αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων κατά του Covid και στην αναστολή των εργασιακών σχέσεων για όσους δεν εμβολιαστούν.
Το “καμπανάκι” από την έρευνα της Κάπα Research ακούστηκε δυνατά και στο Μαξίμου καθώς ο διχασμός της κοινωνίας βαθαίνει με τους αντιεμβολιαστές να αμφισβητούν θεσμούς όπως η κυβέρνηση, η εκκλησία, τα ΜΜΕ, το εκπαιδευτικό σύστημα ενώ δείχνουν εμπιστοσύνη – σε μεγάλο ποσοστό – στον ”Στρατό” σε επίπεδο θεσμού, ενώ παραδόξως δεύτερος θεσμός που κερδίζει την εμπιστοσύνη τους είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Για τους «αρνητές» του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς που αφορούν τα χρόνια πλέον προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας από την εποχή των μνημονίων.
Την ίδια στιγμή, η φθορά της κυβέρνησης υπό το βάρος των αποτυχημένων επιλογών της τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στις καταστροφικές πυρκαγιές και την πορεία της οικονομίας, δεν μπορεί να κρυφτεί καθώς καταγράφεται πλέον σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της PRORATA που δημοσιεύει το iEidiseis, η διαφορά είναι πλέον στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ΝΔ εμφανίζει απώλειες 1,5 ποσοστιαίας μονάδας (33% έναντι 34,5% τον Ιούλιο του 2021, ένα μήνα πριν), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» μισή μονάδα (25% από 24,5%)! Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6,5% (έναντι 7%), το ΚΚΕ 4,5% (έναντι 4%), η Ελληνική Λύση 3,5% (έναντι 3%) και το ΜέΡΑ25 στο 2% (έναντι 2,5%)-συγκριτικά πάντα με τις έρευνες της ίδιας εταιρείας.
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ άλλων:
-Το 64% αξιολογεί αρνητικά και σχετκά αρνητικά τη συνολική διαχελιριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση και μόλις το 35% θετικά και σχεδόν θετικά. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το ποσοστό εκείνων που αξιολογούν αρνητικά και σχεδόν αρνητικά τη κυβέρνηση ανέρχεται στο 71% μεταξύ των ηλικιών 17-34 ετών και στο 67% μεταξύ των ηλικιών 35-54 ετών!
-Αρνητικά επίσης αξιολογεί την κυβέρνηση το 36% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 38% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ την κρίνει θετικά!
-Το 67% διαφωνεί με την άποψη πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν οι φετινές πυρκαγιές, καθώς βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, άποψη με την οποία συμφωνεί μόλις το 32%.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα τόσο με τον επικείμενο ανασχηματισμό όσο και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις αλλά και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού της έργου στα εργασιακά το ασφαλιστικό, παρά το ότι τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν, αλλά και δείχνοντας σιδηρά πυγμή απέναντι σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Το θέμα είναι το κατά πόσο είναι προετοιμασμένη για μια μετωπική σύγκρουση με την κοινωνία.