Στολές, σπαθιά, όπλα, ευαγγέλια και άλλα κειμήλια από την περίοδο της Επανάστασης φιλοξενούνται στο περίπτερο που βρίσκεται στην είσοδο της ΔΕΘ από τη βόρεια πύλη, ενώ με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας προβάλλονται οι σημαντικές μορφές των επαναστατών που έπαιξαν ρόλο στον ξεσηκωμό του γένους στην Πελοπόννησο.
«Η Περιφέρειά μας άναψε τη φλόγα της Επανάστασης», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στη διοίκηση της ΔΕΘ να είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου η τιμώμενη Περιφέρεια στη φετινή ΔΕΘ.
Το εκμαγείο της νεκρικής μορφής του Κολοκοτρώνη, από το Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης είναι το ένα από τα δύο αυθεντικά που κατασκευάστηκαν για το Εθνικό Ιστορικό μουσείο τη δεκαετία του 1960, ενώ εκτίθενται και δύο εθνικές ενδυμασίες, μία ανδρική φουστανέλα και μία από τη Τσακωνιά της Αρκαδίας, από τη Συλλογή Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια στην Καλαμάτα.
Στο περίπτερο ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει το ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκε στις 26 Μάιου του 1821 η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία και ένα ευαγγέλιο το οποίο έχει αφιερωθεί από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στους κατοίκους και στην εκκλησία της Καρύταινας.
Ανάμεσα στα σημαντικά κειμήλια από την Επανάσταση του 1821 εκτίθενται ακόμη όπλα του αγώνα, ένα καριοφίλι και μία πιστόλα κι ένα γιαταγάνι, που έχουν παραχωρηθεί από το πρώην Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας κι ένα σπαθί που άνηκε στην οικογένεια του Παπαφλέσσα, από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τρία «λιτά», όπως ονομάζονται, έγγραφα. Πρόκειται για την επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με την οποία ζητάει πολεμοφόδια και στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «φωτιά και μπαλτά». Το δεύτερο είναι μια δραματική έκκληση του επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούση, που ήταν υπουργός Θρησκευτικών της πρώτες μέρες του αγώνα. Το τρίτο έγγραφο που μπορούν να δουν οι επισκέπτες είναι αυτό της πελοποννησιακής Γερουσίας με τη σφραγίδα, με το οποίο ζητά από τον μπαρουξή Σπηλιωτόπουλο από τη Δημητσάνα να στείλει άμεσα μπαρούτι. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκθέτει επίσης της τρεις εκδόσεις της για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και μια συλλεκτική κασετίνα που έχει μέσα σφραγίδες ελευθερίας. Κειμήλια, που όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πέτρος Σαραντάκης, συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν από την Αρκαδία.
Στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και το ΔΗΘΕΠΕ Ρούμελης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παρουσιάσουν στο θερινό κινηματογράφο Ελληνίς μουσικο-θεατρική παράσταση που διερευνά την προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, του Ιωάννη Καποδίστρια.
Την 85η ΔΕΘ επισκέφθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Επισκέφθηκε το σημείο προβολής της Χάρτας του Ρήγα, στο Περίπτερο 13, ένα εντυπωσιακό κέντημα-αντίγραφο της Χάρτας, δημιούργημα του Τμήματος Κεντητικής και Παραδοσιακών Εργαστηρίων του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που έγινε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ακόμη, επισκέφθηκε το Περίπτερο της Ελληνικής Χειροτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το εμπορικό και το επετειακό Περίπτερο για τα 200 χρόνια της Επανάστασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τέλος, πήγε στην έκθεση της ΔΕΘ «Ευ αγωνίζεσθαι…περί πάτρης», όπου την ξενάγησε ο συνεπιμελητής Βασίλειος Νικόλτσιος
Την κ. Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ την συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
O κ. Γιατρομανωλάκης έκανε δώρο στην πρόεδρο της Επιτροπής το λεύκωμα του υπουργείου για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά της διάρκεια των εργασιών για τον αγωγό TAP, και ο κ. Νίκας βιβλία για την Επανάσταση του 1821 στην Πελοπόννησο και νομίσματα-αντίγραφα σφραγίδων ελευθερίας.
Σε δηλώσεις της η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι στην 85η ΔΕΘ, εμφανίζεται το πρόσωπο της νέας Ελλάδας.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για την Ελληνική Χειροτεχνία για να τονίσει ότι μέσα από αυτό θα γίνει μητρώο χειροτεχνών, των ανθρώπων δηλαδή που ασχολούνται με το κέντημα, τον αργαλειό, το ράψιμο, το κόσμημα, την ξυλογλυπτική κλπ, με σκοπό την επιμόρφωση και το άνοιγμα επαγγελματικών διεξόδων. «Δηλαδή ποιο νομίζω εγώ ότι είναι το σύνθημα που έχουμε τώρα: Η έξοδος της Ελλάδας, των Ελλήνων και των νέων ανθρώπων, σε νέους εμπορικούς δρόμους», είπε.
Για το κέντημα με τη Χάρτα του Ρήγα είπε ότι είναι δουλειά 12 μοναδικών γυναικών που έκαναν τα πάντα με το βελόνι, «γιατί μέσα τους δουλεύει η αγάπη για την ιστορία και την παράδοση μας και το πώς θα το μεταφέρουν στις επόμενες γενιές».
«Η χειροτεχνία δεν είναι ένα μουσειακό είδος του παρελθόντος είναι μια αναπτυξιακή προοπτική του μέλλοντος», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιατρομανωλάκης.
Ανακοίνωσε το πρόγραμμα για την Ελληνική Χειροτεχνία ύψους 18 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα που ξεκινάει από την ελληνική πρώτη ύλη και φτάνει μέχρι την εξαγωγή των δημιουργιών.