Επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο δάσος του κόσμου με ηλικία 385 εκατομμυρίων ετών. Ο απολιθωμένος ιστός ριζών ανακαλύφθηκε κοντά στην μικρή πόλη Cairo στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κάτω από ένα παλιό λατομείο. Αναπλάθοντας τα απομεινάρια ανακάλυψαν πως πρόκειται για ένα ολόκληρο δάσος που αλλάζει την άποψη των επιστημόνων για το πώς έμοιαζαν τα δάση εκείνη την εποχή.
Το δάσος αποτελείται από τριών ειδών φυτά, τα οποία είναι ό,τι κοντινότερο υπήρχε τότε στα δέντρα που ξέρουμε σήμερα. Αυτά τα δέντρα γνωστά ως cladoxylopsids έμοιαζαν με μεγάλους κορμούς σέλινου με ύψος 10 μέτρων. Οι Archaeopteris έμοιαζαν με πεύκα, αλλά είχαν μακρύ τριχοειδές φύλλωμα. Το τρίτο φυτό Eospermatopteris, έμοιαζε αρκετά με τα φοινικόδεντρα.
Η έρευνα δείχνει πως η μεγάλη απόσταση που έχουν τα συγκεκριμένα φυτά μεταξύ τους, υποδεικνύει πως ήταν αρκετά μεγάλα σε μέγεθος και ηλικία. Έως τώρα θεωρούσαμε πως τα συγκεκριμένα δέντρα υπήρχαν μόνο σε βάλτους και εκβολές ποταμών, ωστόσο η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι στην πεδιάδα Catskill όπου υπήρχαν και εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας.
Τα ευρήματα δείχνουν πως τα πρώτα δέντρα μπορούσαν να αποικίσουν ένα εύρος διαφορετικών περιβαλλόντων και δεν περιορίζονταν σε υγρό περιβάλλον. Όχι μόνο μπορούσαν να ανεχτούν ένα ξηρότερο περιβάλλον, αλλά ακόμα και το ακραίο περιβάλλον του επεκτεινόμενου πηλού που κυριαρχούσε στην πεδιάδα Catskill.
Το αρχαίο δάσος εξαφανίστηκε μάλλον λόγω κάποιας μακροπρόθεσμης πλημμύρας, αλλά οι ρίζες του διατηρήθηκαν με έναν τρόπο σπάνιο. Θεωρούν πως το δάσος του Cairo δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά είναι ο κανόνας όσον αφορά ώριμα δάση της εποχής που δεν κατάφεραν να διατηρηθούν ή να ανακαλυφθούν ακόμα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS One.
Πηγή: Unboxholics