Σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, και στη σκιά των εκλογών, οι Βερολινέζοι ψηφίζουν σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την πιθανή απαλλοτρίωση περισσότερων από 240.000 κατοικιών που ανήκουν σήμερα σε μεγάλες εταιρείες ακινήτων.
Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικό, η ελπίδα είναι να ασκηθεί πολιτική πίεση στο Βερολίνο.Στο μεταξύ, χτίζονται νέα σπίτια.Στο βορειοδυτικό Βερολίνο, ο Χάιντς-Γιούργκεν Κόρτε και οι γείτονές του ανησυχούν για τα σχέδια των επενδυτών που αγόρασαν τη γη στην οποία ζουν για να χτίσουν ακριβές κατοικίες.«Φυσικά θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατασκευή εδώ, το Βερολίνο χρειάζεται διαμερίσματα. Δεσμευόμαστε όμως για την κοινότητα και την κοινωνική ανάπτυξη του ακινήτου ».
Προς το παρόν, τα οικοδομικά σχέδια έχουν σταματήσει. Αλλά οι κάτοικοι ανησυχούν για το μέλλον. Η έλλειψη κατοικίας και τα αυξανόμενα ενοίκια επηρεάζουν τις γερμανικές πόλεις πέρα από την πρωτεύουσα.Η εγγύηση ενός οικονομικά προσιτού σπιτιού θα είναι στο μυαλό πολλών ψηφοφόρων όταν θα βρεθούν στις κάλπες.
Πάνω από το 80% των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων του Βερολίνου είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών. Όμως, το δέλεαρ της πόλης για τους επενδυτές, η διαρθρωτική έλλειψη κατοικίας και η άφιξη περίπου 350.000 ατόμων την τελευταία δεκαετία έχει αυξήσει τις τιμές των ενοικίων.
Στο Βερολίνο οι διαδηλωτές ζητούν πάγωμα ενοικίου σε εθνικό επίπεδο και κατασκευή νέων κοινωνικών και οικονομικά προσιτών κατοικιών.«Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν στο Βερολίνο και να μην τους απομακρύνουν»,«Δεν ξέρετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης σας πια. Κάποια εταιρεία εδώ ή στο εξωτερικό»,«Το κόστος ζωής ανεβαίνει, αλλά όχι οι μισθοί μας».
Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου προσπάθησε πέρυσι να παγώσει τα ενοίκια για πέντε χρόνια, με το «Mietendeckel» ή το ανώτατο όριο ενοικίου. Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε τον Απρίλιο, ωστόσο, ότι παραβίασε το σύνταγμα, λέγοντας ότι η ρύθμιση των ενοικίων βρίσκεται στα χέρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και όχι του περιφερειακού κράτους. Η ένωση των ενοικιαστών του Βερολίνου αναφέρει ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών επιδεινώνεται στην αγορά κατοικίας.Σύμφωνα με τον Ράινερ Γουάιλντ ,της Ένωσης ενοικιαστών Βερολίνου:«Το πρόβλημα είναι ότι τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω του μέσου όρου αναλαμβάνουν το κόστος στέγασης που αντιπροσωπεύει πάνω απο το 50% των μέσων τους».
Τα ενοίκια του Βερολίνου κοστίζουν επί του παρόντος μεταξύ 5,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για προκατασκευασμένα διαμερίσματα έως τουλάχιστον 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από ανακαινισμένα προπολεμικά κτίρια και πολυτελείς νέες κατασκευές.Ο ανταγωνισμός για διαμερίσματα είναι επίσης υψηλός. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, κατά μέσο όρο 214 Βερολινέζοι έδιναν μάχη για ένα διαμέρισμα.Αλλά η πώληση χιλιάδων κρατικών διαμερισμάτων σε ιδιοκτήτες εταιρειών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην στεγαστική κρίση του Βερολίνου.Σύμφωνα με τον Wenke Christoph, υφυπουργό Βερολίνου για τη στέγαση:«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούμε όχι μόνο να σταματήσουμε, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τον επαναδημοτισμό ορισμένων κτιρίων».
Με πληροφορίες από το euronews.com