Η επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ως προεργασία για την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, συνεχίζεται.
Μετά τα Τίρανα και τα Σκόπια, σήμερα ήταν η σειρά της Πρίστινα και της Ποντγκόριτσα να υποδεχτούν την Γερμανίδα πολιτικό, η οποία συνεχίζει να σκορπά απλόχερα υποσχέσεις για την ενταξιακή προοπτική των χωρών αυτών στην ΕΕ.
Αυτό βέβαια συμβαίνει εδώ και 18 χρόνια, με το μαστίγιο να κάνει την εμφάνιση του μόνιμα, ενώ το καρότο εμφανίζεται μόνο ως guest star, όταν δυσκολεύουν τα πράγματα.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιθυμούν διακαώς να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα. Άλλες φορές με υπαιτιότητα τους αλλά τις περισσότερες με τις παλινωδίες της ΕΕ στην διεύρυνση της Ένωσης.
Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 5-6 Οκτωβρίου, μπορεί να αφήνει ελπίδες, μέσω των δηλώσεων των Ευρωπαίων ηγετών, ότι θα υπάρξει εξεύρεση λύσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Λιγότερο από μια βδομάδα από την Σύνοδο και ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι προπαρασκευαστικές εργασίες σε ένα κοινό ανακοινωθέν.
Η Βουλγαρία, εν μέσω πολιτικής κρίσης από τον Απρίλιο, εξακολουθεί σθεναρά να μπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, συμπαρασύροντας μαζί της και την Αλβανία. Πάντα τα εθνικιστικά παραληρήματα παίζουν ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις και κανένα κόμμα στη Βουλγαρία δεν θέλει να πάρει το ρίσκο για μια συμβιβαστική λύση.
Η αναζήτηση λύσης μέχρι στιγμής δεν ήταν δυνατή, ενώ η ένταση στην περιοχή διευρύνεται.
Όμως η κόπωση είναι ήδη εμφανής στους πολίτες και στους πολιτικούς, στις προς ένταξη χώρες. Η δυσαρέσκεια προς την ΕΕ μεγαλώνει και η αντιμετώπιση αυτών των χωρών με το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης των εμβολίων για τον Covid-19, αύξησε την δυσαρέσκεια.
Η άμεση ανταπόκριση για βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως οι Τουρκία, Κίνα και Ρωσία, συνέτεινε προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τραυματική εμπειρία για τις Βρυξέλλες της ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ, ακόμα επηρεάζει αρνητικά τις όποιες αποφάσεις.
Χώρες όπως η Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία και οι χώρες της Βαλτικής, επικρίνουν την Γαλλία και τη Γερμανία που δεν πιέζουν αρκετά την Βουλγαρία ώστε να βρεθεί λύση.
Στον αντίποδα, χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, εκφράζουν αντιρρήσεις για μια νέα εσπευσμένη διεύρυνση.
Οι υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας, σχεδόν αδιαφορούν για τα τεκταινόμενα ενώ το καζάνι μοιάζει να βράζει στην περιοχή.
Αν στην Σύνοδο της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Brdo της Σλοβενίας έχουμε το τέταρτο διαδοχικό Βουλγαρικό βέτο στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενάντια στη Βόρεια Μακεδονία, το πισωγύρισμα φαντάζει εφιαλτικό για την περιοχή.
Αλλά τι μας νοιάζει, εμείς επιχειρούμε πλέον στο Σαχέλ.