Και “ξαφνικά” η “παροδική” κρίση που θα κρατούσε “το πολύ δύο μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου”, εκτείνεται μέχρι το Μάιο του 2022 (και βλέπουμε), τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αρκούν για νέα ενίσχυση της κοινωνίας και θυμηθήκαμε και το έλλειμμα που θα φτάσει τουλάχιστον το 7,4% φέτος.
Σαν μία επανάληψη του Φθινοπώρου του 2008 όταν ξαφνικά η “θωρακισμένη” ελληνική οικονομία βρισκόταν μπροστά στο “τσουνάμι” της κρίσης που την οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας.
Όμως η “ανεμελιά” του “όλα θα πάνε καλά” και η ακρίβεια θα περάσει σύντομα, φαίνεται ότι μας τελείωσε. Τώρα οι Ελληνες θα πρέπει να σφίξουν και πάλι το ζωνάρι διότι έξτρα επιδόματα και βοήθειες δεν υπάρχουν, οι δε συνταξιούχοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με… φρεγάτες αντί για αναδρομικά ή (εδώ γελάμε) αυξήσεις στις συντάξεις και 13η σύνταξη, όπως τους ενημέρωσε χαμογελαστά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022, αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και εξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ -που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν- τα στερούμαστε από κάτι άλλο».
Όπως εξήγησε ο υπουργός , το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό, καθώς υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος και πρέπει η χώρα να ισορροπεί.
«Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», διευκρίνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή» συμπλήρωσε.
«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε λίγα δευτερόλεπτα αφού είχε τονίσει ότι περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια. Μία ακόμη “ένεση αισιοδοξίας” χωρίς αντίκρισμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και χωρίς να την πιστεύει ούτε το ίδιο το οικονομικό επιτελείο…