Η ανίχνευση φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ξεκίνησε μία έντονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για την πιθανότητα προέλευσης αυτού του αερίου από βιολογικούς παράγοντες.
Δεδομένων των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην Αφροδίτη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η “πλανήτης-κόλαση”, η πιθανότητα ύπαρξης ζωής όπως τη γνωρίζουμε προκάλεσε έντονη αμφισβήτηση. Ωστόσο μία νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει πως η Αφροδίτη έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ζωή στα σύννεφα, μακριά από την αφιλόξενη επιφάνειά της.
Η έρευνα έδειξε πως τα επίπεδα ακτινοβολίας του Ήλιου σε συγκεκριμένο υψόμετρο είναι συγκρίσιμα με αυτά της Γης και πως η επιβίωση μικροβίων που μπορούν να φωτοσυνθέτουν είναι πιθανή σε αυτά τα υψόμετρα. Επιπλέον, το παχύ στρώμα νεφών θα παρέχει και προστασία από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ και η οξύτητα των νεφών είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που ξέραμε έως τώρα και εντός των αποδεκτών παραμέτρων για την υποστήριξη ζωής.
Οι ερευνητές μελέτησαν το επίπεδο της ακτινοβολίας που μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα της Αφροδίτης. Τα δεδομένα προέρχονται από τις αποστολές της Ρωσίας μεταξύ 1967 και 1983. Κανένα από τα σκάφη που έστειλαν δεν επιβίωσε για πολύ στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά έστειλαν πίσω σημαντικά δεδομένα της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της καθόδου τους. Από τις ιστορικές αυτές μετρήσεις, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στα μεσαία και στα χαμηλότερα νέφη είναι παρόμοια με τα επίπεδα που έχουμε στην επιφάνεια της Γης, όπου η ζωή με δυνατότητες φωτοσύνθεσης είναι άπλετη.
Προηγούμενες εκτιμήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει αρκετό νερό στα νέφη της Αφροδίτης για να υποστηριχτεί ζωή, ωστόσο πρόσφατες εκτιμήσεις τοποθετούν τη συγκέντρωση θειικού οξέος στο 75% στα μεσαία νέφη και στο 98% στα χαμηλότερα νέφη. Η ομάδα διαπίστωσε πως οι ψηφιακές υπογραφές στα δεδομένα που υποδεικνύουν το θειικό οξύ, μπορεί να είναι και άλλες ενώσεις με εξουδετερωμένο θειικό οξύ, όπως το διθειώδες αμμώνιο, κάτι που μπορεί να σημαίνει σημαντικά περισσότερο νερό και μικρότερη οξύτητα.
Η έρευνα δε ορίζει πως όντως αυτό ισχύει, θέλει να αποδείξει όμως πως είναι πιθανό, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές έρευνες με πιο λεπτομερή ανάλυση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.
Η οξύτητα και τα επίπεδα δραστηριότητας του νερού πιθανώς να βρίσκονται μέσα στα αποδεκτά όρια της Γης για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής, ενώ η διαρκής ακτινοβόληση από περιορισμένη UV υποδεικνύει πως τα νέφη της Αφροδίτης μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή. Πιστεύουμε πως τα νέφη της Αφροδίτης θα ήταν ένας πολύ καλός στόχος για τις αποστολές ανίχνευσης ζωής παρόμοιες με αυτές που αναπτύσσονται τώρα για τον Άρη και την Ευρώπη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astrobiology.