Για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να μιλήσει για το θέμα των αυτοκτονιών, την κρυφή τραγωδία του μνημονίου, την οποία τα περισσότερα στελέχη των κομμάτων που κυβέρνησαν μετά το 2010 ή διαψεύδουν ή υποτιμούν.
Μιλώντας στον eniko (την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου) και απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι οι αυτοκτονίες είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και οφείλονται σε ένα μεγάλο μέρος στην κρίση που υπάρχει, ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ήταν χώρα με πολύ λίγες αυτοκτονίες, και τώρα είναι μία χώρα όπου έχουν αυξηθεί σοβαρά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Δεν είναι όμως οι φορολογικές επιδρομές. Οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης». Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έχω πολύ μεγάλη κατανόηση σε αυτό το πράγμα, αλλά αυτό που λέω: πείτε μου άλλο δρόμο».
Σε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Ξέρω πώς είναι να ζεις με 500 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου , ο πεθερός μου, η πεθερά μου…Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό».
Παρόλα αυτά, όπως είπε, η χώρα έχει βγει από τις επικίνδυνες ζώνες:
«Έχουμε βγει από την ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Αρχίζουν και σταθεροποιούνται οι προσδοκίες» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά περνάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης: «Ανά τρίμηνο πάμε σε θετικό ρυθμό ανάλογα με το πώς γίνεται η διόρθωση».
Όλα δείχνουν βελτίωση σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού και «είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που έχουμε αποτέλεσμα καλύτερο από τους στόχους».
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει νέο δάνειο και άρα νέο μνημόνιο, απάντησε ότι νέο δάνειο δεν σημαίνει απαραίτητα και νέο μνημόνιο. «Πόσα νέα μέτρα επιτέλους;», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μια χρονική υστέρηση από τη στιγμή που θα βελτιωθούν ο αριθμοί μέχρι να το αισθανθούν οι πολίτες στην τσέπη τους».