Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έκλεισε τον κύκλο χρησιμότητάς του, ενώ Σαμαράς και Βενιζέλος στρέφονται προς την πολιτική διαχείριση…
Εισήγηση για την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα με πολιτικό στέλεχος που να μπορεί να συνομιλήσει με τη νέα γερμανική κυβέρνηση που, όπως όλα δείχνουν, θα προκύψει μέσα από έναν “μεγάλο συμβιβασμό- συνασπισμό” των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Γκάμπριελ έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.
Η συνεδρίαση του Eurogroup αποδείχθηκε ένα μίνι πολιτικό βατερλώ για τον υπουργό Οικονομικών που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε αισιοδοξία ότι θα εξασφάλιζε τη συναίνεση των δανειστών για μία σταδιακή χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Αντ’ αυτού η τρόϊκα εμφανίζεται ακόμα πιο σκληρή και δεν συζητά ούτε την αυτονόητα σωστή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, ανέδειξε τις έντονες τριβές μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.
Εκείνο, όμως, που βάρυνε πολύ την ήδη βαριά ατμόσφαιρα για τον κ. Στουρνάρα ήταν η σκληρή αντιμετώπιση που του επιφύλαξε ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας στην ΕΚΤ Γκέργκ Άσμουσεν, ο οποίος προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών στην πιθανή περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ αναγκαστεί να θυσιάσει τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για να εξασφαλίσει τη συναίνεση του SPD.
Ο Άσμουσεν, παρότι στενός σύμβουλος του Σόϊμπλε και της Μέρκελ, προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες και είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο που μπορεί να συγκεράσει τις αντιθέσεις και να νομιμοποιήσει τη συνεργασία των δύο κομμάτων.
Δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους βουλευτής της ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ -ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρείται εδώ και καιρό “μαύρο πρόβατο” για τον Ευάγγελο Βενιζέλο- ο Αντώνης Σαμαράς σκέπτεται σοβαρά να επιλέξει πολιτικό στέλεχος αφού όλοι πιστεύουν ότι εφεξής η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι πολιτική.
Αρκετοί επισήμαναν το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής για πιθανή μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στην θέση του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Προφανώς δεν είναι τυχαίο. Η συγκεκριμένη εφημερίδα εκφράζει τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου αλλά διάκειται φιλικά και προς τον υπουργό Οικονομικών.
Το ερώτημα είναι “μετά τον Στουρνάρα ποιός”; Παρότι το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ένα μόνο πρόσωπο συνδυάζει την “περιγραφή προσόντων” που απαιτούνται. Ήτοι, καλές σχέσεις με τους Γερμανούς και δη τον Άσμουσεν -η γνώση γερμανικής γλώσας ενισχύει αναμφισβήτητα μια τέτοια…υποψηφιότητα-, ικανότητα πολιτικής διαχείρισης, αποδοχή στο εσωτερικό της ΝΔ και αποδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία -πάλι όλως τυχαίως- ερωτηθείσα προ ημερών είπε πως “δεν έχει φιλοδοξίες αλλά θα κάνει ότι χρειάζεται για το καλό της πατρίδας”.
Υπέρ της τοποθέτησης της κυρίας Μπακογιάννη τίθεται αναφανδόν και ο κ. Βενιζέλος.
Ένα ζήτημα, πάντως, που εκ των πραγμάτων θα προκύψει είναι πως εάν ο πρωθυπουργός κάνει δεκτή την εισήγηση η κυβέρνηση του θα βρεθεί με δύο μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, είκοσι χρόνια μετά την απόφαση του να ρίξει την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.