Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, στη Λεωφόρο Μεσογείων, πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, μετά από εισαγγελική παραγγελία.
Ο έλεγχος διενεργείται στα βιβλία και στοιχεία του κόμματος, καθως και στη χρηματοδότησή του και τις δαπάνες.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς, οι οποίοι χειρίζονται τη δικογραφία για την οργάνωση, διαβίβασαν αίτημα προς το ΣΔΟΕ να ελεγχθούν τόσο τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής όσο και βουλευτών του κόμματος.
Βεβαίως, δικαστικοί κύκλοι θεωρούν δύσκολο να διακριβωθούν οι καταγγελίες και να βρεθούν στοιχεία για “επιχειρηματίες και εφοπλιστές πίσω από τη Χρυσή Αυγή”, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν δαιδαλώδεις διαδρομές μαύρου χρήματος, κάποιες εκ των οποίων μπορεί να καλύφθηκαν εδώ και αρκετές ημέρες που στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν το χρόνο να το πράξουν.
Επίσης είναι περίεργο το γεγονός ότι δεν έχει έρθει ακόμα κάτι στο φως για τον “καναλάρχη”, το όνομα του οποίου φέρεται να υπάρχει στη δικογραφία και στις απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Η αναφορά -χωρίς όνομα- έγινε από την πρώτη στιγμή της σύλληψης Μιχαλολιάκου και οι πληροφορίες έφεραν έναν επιχειρηματία να συνομιλεί με τον γραμματέα της Χ.Α για την από κοινού εξαγορά ιστορικού τηλεοπτικού σταθμού.
Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της δικογραφίας μιλούν για απομαγνητοφωνημένο κείμενο αρκετών σελίδων με ονόματα και στοιχεία. Οι σχετικές φήμες που δεν έχουν επαληθευτεί λέγεται ότι ανησύχησαν και τα μέλη του ΕΣΡ που ζήτησαν περαιτέρω διερευνηση υπόθεσης που εκκρεμεί…
Όλα αυτά, φυσικά, μπορεί να μην είναι τίποτε περισσότερο από φήμες ή αστήρικτες καταθέσεις μαρτύρων που επιθυμούν να εντυπωσιάσουν.
ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ…
To aίτημα προς το ΣΔΟΕ, να ελεγχθούν τόσο τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής όσο και βουλευτών του κόμματος, διαβίβασαν, όπως μετέδωσε ο realfm 97,8, οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς, οι οποίοι χειρίζονται τη δικογραφία για την οργάνωση.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το ανακριτικό γραφείο αναμένεται να δοθούν εντολές και για άρσεις τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διαπιστώσουν το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων, πλην της νομιμοποίησης, οικονομικής φύσης εγκλημάτων.
«Εκεί εκτός από παραβάσεις στα φορολογικά στοιχεία δεν έχουν βρεθεί σπουδαία πράγματα». Κατά συνέπεια, το βασικό ερώτημα που απασχολεία τώρα τους ελεγκτές, σε εισαγγελία και ΣΔΟΕ, είναι αν ο έλεγχος θα επεκταθεί σε πιο κρίσιμα σημεία, όπως, για παράδειγμα, στους αφανείς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής.
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε έναν φανερό χρηματοδότη, το κράτος, που ει΄χε καταβάλει στο κόμμα περί τις 500.000 ευρώ. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό και ένα άλλο ποσό 200-250.000 από τις κρατήσεις στους μισθούς των βουλευτών που είχε επιβάλει ο κ. Μιχαλολιάκος, φθάνουμε στις 750.000 ευρώ», λέει πηγή που γνωρίζει καλά το αντικείμενο της έρευνας. «Απέναντι στο ποσό αυτό πρέπει να αντιπαραβάλλει κανείς έξοδα που προσεγγίζουν τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς για πληρωμή ενοικίων 70 γραφείων, επαγγελματικών και ημιεπαγγελματικών στελεχών, την έκδοση δύο εφημερίδων, τη συντήρηση διαδικτυακών και ηλεκτρονικών μέσων και φυσικά τις διάφορες δράσεις, όπως αιμοδοσίες, συλλογή και διαμονή τροφίμων, ταξίδια και περιοδείες. Πολλές από αυτές πληρώνονταν σε ‘’είδος’’ έπειτα από ‘’μεθοδική’’ και συχνά φορτική πίεση που ασκούσαν παράγοντες του ‘’Λαϊκού Συνδέσμου’’ σε ντόπιους επιχειρηματίες, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Κορίνθου. Τα χρήματα αυτά τα έβαλαν ιδιώτες. Ποιοι ιδιώτες; Διότι αν δεχθούμε ότι στη Χρυσή Αυγή έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανατροπή του δημοκρατικούπολιτεύματος, οι χρηματοδοτώ ενίσχυαν αυτές τις προπαρασκευαστικές ενέργειες…».
Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αρνούνται ότι είχαν προτάσεις και ότι δέχονταν μικρές χορηγίες από μικρότερους επιχειρηματίες στην Αθήνα και την επαρχία. Αλλά ο ήδη προσωρινά κρατούμενος φερόμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης κ. Χρήστος Παππάς είπε κατά την απολογία του στον ανακριτή ότι συχνά καλείτο με τους «συναγωνιστές» του σε κοινωνικές εκδηλώσεις από παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στις οποίες ηρνείτο να ανταποκριθεί για να μην έρθει σε επαφή με εκείνο που στα κείμενά της αποκαλεί «διαπλεκόμενους» και «οικονομική ολιγαρχία».
Ένα παλαιότερο μέλος της Χρυσής Αυγής, πάντως, που έχει αποχωρήσει από την οργάνωση είπε στην «Κ» ότι «μεγαλύτερες χορηγίες που ασφαλώς υπήρχαν τις διαχειρίζετο ο επικεφαλής της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος με βάση τις ανάγκες του κόμματος και μάλλον με προσωπικό του δίκτυο, όπως εξάλλου συμβαίνει παραδοσιακά στους ελληνικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Στο παρελθόν αυτές αφορούσαν στην ενίσχυση σε είδος (π.χ. ψηφοδέλτια, χαρτί, τηλεοπτικό και άλλο χρόνο σε μικρότερα περιφερειακά κανάλια που η Χρυσή Αυγή είχε εντονότατη παρουσία στο διάστημα πριν από τη σύλληψη του ηγετικού της πυρήνα). Τέτοιες χορηγίες συνήθως τιμολογούν απευθείας στον χορηγό…».