Η Ιρλανδία εκδήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να βγει στις αγορές και να εγκαταλλείψει το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου. Το πρόσφατο Eurogroup αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις δηλώσεις του Έντα Κέρι και ουδείς είναι βέβαιος ότι οι δανειστές θα επιτρέψουν στην Ιρλανδία πλήρη αυτονομία ή θα την θέσουν υπό ένα “μικτό” έλεγχο, όπως αρκετοί λένε πως θα συμβεί και με την Ελλάδα.
Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Έντα Κένι για έξοδο από το μνημόνιο εντός του 2013, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διεθνείς αγορές. Το κοινοβούλιο καλείται, ωστόσο, να ψηφίσει τον έβδομο προϋπολογισμό λιτότητας.
Έναν ακόμη προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας καταθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιρλανδία, ένα 48ωρο μετά την ανακοινωση του πρωθυπουργού Έντα Κένι ότι η χώρα του εγκαταλείπει το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου και βγαίνει στις αγορές. Όπως, μάλιστα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας «η λιτότητα δεν πρέπει να συνδέεται με το Μνημόνιο».
Είναι ο έβδομος κατά σειρά προϋπολογισμός δρακόντιας δημοσιονομικής προσαρμογής που καλείται να ψηφίσει το ιρλανδικό κοινοβούλιο,κι αυτό παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και τη βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το μνημόνιο στα μέσα Δεκεμβρίου
Ο κατασκευαστικός τομέας σημείωσε αύξηση 1.7% το δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους με αποτέλεσμα την μείωση της ανεργίας από το 15.1% στο 13.3%. Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο, στο οποίο εισήλθε στο 2010, δίνει επιχειρήματα στο Βερολίνο, το οποίο θεωρεί τη λιτότητα ως τη μόνη διέξοδο προς την οικονομική ανάκαμψη, υπογραμμίζουν αναλυτές.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν οτι η Ιρλανδία παίρνει μεγάλο ρίσκο στη συγκεκριμένη συγκυρία, όταν η οικονομίες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλλίας και της Ιταλίας δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ως αρνητικούς παράγοντες την κακή κατάσταση των ιρλανδικών τραπεζών, παρά την κολοσιαία στήριξή τους με 65 δισεκατομμύρια ευρώ, εξ αιτίας της αδυναμίας των δανειοληπτών (ένας στους τέσσερεις) να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ειδικοί επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο
Ένας ακόμη παράγοντας προβληματισμού είναι η συνεχής αύξηση του χρέους που υπολογίζεται να φθάσει το 125% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Αυτή είναι και η αιτία που η Μoody’s κρατά ακόμα το αξιόχρεο της Ιρλανδίας στην κατηγορία «σκουπίδια», σε αντίθεση με τις Standard & Poors και Fitch, οι οποίες προσφάτως την αναβάθμισαν.
Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι είναι άριστα θωρακισμένη για την έξοδό της στις διεθνείς αγορές και αρνείται να ακολουθήσει την παραίνεση του ΔΝΤ να κρατήσει μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο.
ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΕΝΤΑ ΚΕΡΙ
Η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που βγαίνει εκτός μνημονίου όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι. Σε μία πανηγυρική ομιλία στο συνέδριο του κόμματός του ο κ. Κένι τόνισε:«Υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά επιτέλους η εποχή της διάσωσης τελειώνει» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Η επίσημη ημερομηνία εξόδου της Ιρλανδίας από το μνημόνιο είναι η 15η Δεκεμβρίου και ο κ. Κένι διαβεβαίωσε πως ο προγραμματισμός αυτός θα τηρηθεί. «Δύο χρόνια πριν απευθύνθηκα στον ιρλανδικό λαό λέγοντας πως ήθελα να γίνω ο πρωθυπουργός που θα αποκαθιστούσε την οικονομική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία. Ο στόχος αυτός είναι πλέον στην άκρη του χεριού μας» δήλωσε ο κ. Κέρι και συμπλήρωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου και δεν θα γυρίσουμε πίσω».
Ο υπουργός Οικονομικών του Δουβλίνου, Μάικλ Κούναν άφησε να εννοηθεί πως η Ιρλανδία δεν θα κάνει χρήση των προληπτικών γραμμών πίστωσης στα πρώτα στάδια επιστροφής της χώρας στις αγορές. Ανέφερε ότι ο ιρλανδικός οργανισμός δημοσίου χρέους έχει κεφαλαιακά αποθέματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα».
Ο κ. Κέρι πάντως, συμπλήρωσε πως ο δύσκολος δρόμος για τη χώρα δεν έχει τελειώσει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα οικονομικά μας προβλήματα έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια μπροστά μας» δήλωσε. Ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2014 παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα και φέρεται να περιλαμβάνει νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει προς τα τέλη του έτους μία νέα μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική για τη «νέα εποχή» της χώρας.
Πηγή: politikoi.blogspot.com, euro2day.gr