Η συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στην εφημερίδα Τα Νέα που προαναγγέλει νέα μέτρα, εικοσι τέσσερις, μόλις, ώρες, μετά την Προγραμματική Συμφωνία Σαμαρά- Βενιζέλου δια της οποίας οι δύο αρχηγοί δεσμεύονται ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία της διεμήνυσε πως “η κοινωνία δεν αντέχει κανένα άλλο μέτρο”, προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει χαράξει διαφορετική πορεία.
Ο κ. Στουρνάρας προτιμά να ταυτίζεται με τις πιο σκληρές εκδοχές της μνημονιακής πολιτικής και τις επιδιώξεις της τρόϊκας, κάτι που δείχνει ότι έχει προκρίνει ότι η προνομιακή σχέση μαζί τους θα αποτελέσει εφαλτήριο για το επόμενο προσωπικό πολιτικό του βήμα, πιθανότατα, όπως αναφέρουν οι φήμες, στη θέση του επιτρόπου στην Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες για το Real.gr:
Η είδηση της πρώτης ημέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες βγήκε τελικά από το προ-συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από το πρωί κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι απλά και μόνο η παρουσία του Γ.Στουρνάρα, που ως γνωστόν προέρχεται από άλλο πολιτικό χώρο, στην Σύνοδο του ΕΛΚ, στο κάστρο του Μπάουχουτ στο Μέιζερ, αποτελούσε είδηση. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε κάποια στιγμή μετά τις καθορισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν πως ο Α.Σαμαράς επιθυμούσε να έχει μαζί του τον υπουργό οικονομικών για την περίπτωση που η Α.Μέρκελ του ζητούσε νούμερα. Παρουσίες τρίτων όμως δεν συνηθίζονται στις τετ-α-τετ συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ και το πρόβλημα των αριθμών θα μπορούσε να έχει λυθεί με ένα απλό σημείωμα.
Ο πραγματικός λόγος της παρουσίας του Γ.Στουρνάρα στο ΕΛΚ, είναι πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιάσει στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, το ΕΛΚ, τον άνθρωπο που προορίζει να καταλάβει τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, από τη νέα της θητεία μετά τις ευρωεκλογές. Ο Γ.Στουρνάρας, εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών, είναι ένα πρόσωπο διακομματικής αποδοχής, τεχνοκράτης με μεγάλη εμπειρία στα κοινοτικά, από την εποχή ακόμα που η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη διαπραγματευόταν την ένταξη της χώρας στο κοινό νόμισμα.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν πως ” ο χρόνος πολιτικής ζωής του Στουρνάρα στην Αθήνα έχει τελειώσει και είναι θέμα χρόνου να απομακρυνθεί -μετά πολλών επαίνων, βεβαίως- από το υπουργείο Οικονομικών”.
Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται ότι το έχουν αποφασίσει. Θεωρούν πως πολιτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από έναν τεχνοκράτη, όπως ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος έχει αποδείξει ότι προτιμά να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους δανειστές, όσο κι αν αυτό προκαλεί αρνητικέ ςεπιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει την πολιτική διαπραγμάτευση στη θέση του.
Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λένε ότι “μια πολιτική διαπραγμάτευση τόσο κρίσιμη και με σαφές πολιτικό ρίσκο δεν μπορεί να την κάνει παρά μόνο ένας εκ των δύο: ή ο πρωθυπουργός, ή ο κ. Βενιζέλος”. Και θυμίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει διαπραγματευθεί με την τρόϊκα, έχει επιτύχει το PSI και, όταν χρειάσθηκε, ήρθε σε ρήξη μαζί τους. Δεν πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται απίθανη η μετακίνηση του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών και η συγκρότηση, μαζί με τον πρωθυπουργό, ενός διδύμου ισοτίμων στην πολιτική διαπραγμάτευση.
Βεβαίως, σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας θα μείνει ένα διάστημα (μέχρις ότου αλλάξουν οι ευρωπαίοι επίτροποι μετά τις ευρωεκλογές) εκτός παιχνιδιού, πιθανώς, ως τεχνοκρατικός σύμβουλος παρά τω πρωθυπουργό.