Από τον Ηλία Μαμαλάκη
[πηγή: protothema.gr]
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κυβάκια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε μέσα τις λεπτές φέτες του λουκάνικου και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Προσθέτετε την πάπρικα, το δυόσμο και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε 1½ νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να πήξει. Την αποσύρετε από τη φωτιά και τη διατηρείτε ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Βράζετε τις βίδες σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Μόλις βράσουν περίπου στα 7-8 λεπτά τις σουρώνετε. Μέσα στην κατσαρόλα που έβρασαν τα ζυμαρικά ρίχνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Αδειάζετε πάλι μέσα τις σουρωμένες πένες και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιατέλα ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα με το λουκάνικο και το κοτόπουλο. Συνοδεύετε με τριμμένο κρητικό ξερό ανθότυρο ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής σας.
Υλικά για 6 άτομα:
½ κιλό ζυμαρικά βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
Για τη σάλτσα:
400γρ. ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
350γρ. κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες
150γρ. λουκάνικο Τρικάλων, σε λεπτές ροδέλες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια δυόσμου αποξηραμένου
αλάτι, πιπέρι
κρητικό ξερό ανθότυρο για το σερβίρισμα