Δέσμευση 83 εκατομμυρίων ευρώ και η έρευνα συνεχίζεται: το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η επόμενη τράπεζα, μετά την Proton και την FBB, τα βιβλία του οποίου «ξεσκονίζουν» οι αρχές.
Από υπόδειγμα τραπεζικού ιδρύματος, το ΤΤ είχε μετατραπεί σε δεξαμενή ρευστού για εξυπηρέτηση ημετέρων. Δύο πορίσματα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος βρίσκονται, ήδη, στον εισαγγελέα.
Το πρώτο αφορά χαριστικά δάνεια σε εταιρείες, ιδιοκτήτης των οποίων εμφανιζόταν ο επιχειρηματίας Π. Ευθυμίου. Ακολουθώντας το δίκτυο των τεσσάρων off shore σε Κύπρο και Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πίσω από το trust στο οποίο άνηκαν βρισκόταν ο Γ. Αποστολάτος. Οι εταιρείες αυτές προικοδοτήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 53 εκατομμύρια ευρώ.
Το δεύτερο πόρισμα αφορά εταιρείες του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα: σύνολο χορηγήσεων 19 εκατομμύρια ευρώ.
Αναδημοσίευση από το Euronews.gr
Για τις δύο υποθέσεις, η Αρχή έχει δεσμεύσει 83 εκατομμύρια ευρώ. Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο σε ένα έτος, το 2009, από το ΤΤ μοιράστηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια που δεν επρόκειτο ποτέ να αποπληρωθούν.
Οι «κακές» τράπεζες των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα διαχειρίζονται, ουσιαστικά, χρήματα των καταθετών, ούτε οι «συστημικές» είναι στο απυρόβλητο.
«Πάγωμα» 178 εκατομμυρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Από τις αρχές του έτους, η Αρχή έχει «παγώσει» σε τραπεζικούς λογαριασμούς πάνω από 177,7 εκατομμύρια ευρώ. Τα 56,5 αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Τα 119 εκατομμύρια προέρχονται από παράνομες συναλλαγές.
Όπως είναι τα 970.000 ευρώ της γεωργιανής μαφίας που προέρχονταν από διακίνηση κοκαΐνης και δεσμεύτηκαν χθες, μετά από κατεπείγουσα εντολή της Αρχής.
Σε αυτά επίσης περιλαμβάνονται 18 εκατομμύρια ευρώ του καταδικασθέντος για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, Ιωάννη Καρούζου.
«Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος» διαμηνύουν οι αρμόδιες αρχές, που διαβεβαιώνουν ότι η έρευνα για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» έχει συστηματοποιηθεί, ώστε να αξιοποιεί στοχευμένα τις εκατοντάδες καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία τους.
Μέσα στο 2013, 532 ονόματα προστέθηκαν στις λίστες της Αρχής και βρίσκονται τώρα στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Ακόμα 5 εστάλησαν στις ΔΟΥ.