Κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου πριν 75 εκατομμύρια χρόνια, μία από τις θερμότερες περιόδους της Γης όταν ακόμα υπήρχαν οι δεινόσαυροι, η Ανταρκτική ήταν πολύ διαφορετική από την παγωμένη έρημο που ξέρουμε σήμερα. Η νήσος James Ross ήταν γεμάτη από κωνοφόρα δέντρα, φτέρες και αγγειόσπερμα, ενώ φυσικά είχε και διάφορα είδη δεινοσαύρων.
Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να αποκαλύψει πως γρήγορα μετατράπηκε σε κόλαση φωτιάς, αφήνοντας πίσω μόνο στάχτη και κάρβουνο, τα οποία μελέτησαν οι επιστήμονες.
Η ανακάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει κι άλλες έρευνες πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο εκείνη την περίοδο αποδεικνύοντας πως δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Αυτή η περίοδος έντονων και συχνών πυρκαγιών έπαιξε σημαντικό ρόλο στις παλαιο-οικολογικές αλλαγές σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Τα κομμάτια κάρβουνου που βρήκαν οι επιστήμονες είναι μικρά (19-38 χιλιοστά) και λεπτά όσο ένα φύλλο χαρτί. Ωστόσο με το μικροσκόπιο αποκαλύφθηκε πως αυτά τα κομμάτια ήταν κάποτε γυμνόσπερμα από μία οικογένεια κωνοφόρων δέντρων ονόματι Araucariaceae.
Κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, η υπερήπειρος Gondwana είχε αρχίσει να διαλύεται, αφήνοντας κομμάτια όπως η Ανταρκτική πιο απομονωμένα από ποτέ. Η Ανταρκτική τότε δεν είχε πάγους και είχε πολλές πηγές ανάφλεξης, όπως κεραυνούς, μετεωρίτες και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αυτά μαζί με την εύφλεκτη βλάστηση και τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.
Η Ανταρκτική είχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα από τις τεκτονικές πλάκες κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής, όπως φαίνεται και από την παρουσία των απολιθωμάτων σε σχέση με την πτώση στάχτης. Είναι πιθανό πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα τροφοδότησε τις πυρκαγιές οι οποίες δημιούργησαν το κάρβουνο που βρίσκουμε εδώ.
Οι ερευνητές έχουν σκοπό να αναζητήσουν περισσότερες τοποθεσίες πυρκαγιών σε άλλες τοποθεσίες στην Ανταρκτική. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Polar Research.
Πηγή: Unboxholics