Όπως αναμενόταν το δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας VMRO-DPMNE, μαζί με τα αλβανικά κόμματα “Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική” και “BESA” και το κόμμα “Levica” Αριστερά, κατέθεσαν χτες το μεσημέρι πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.
Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι έκανε πράξη αυτό που είχε δηλώσει προχτές σε τηλεοπτική συνέντευξη αν δεν παραιτούνταν ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι τις 14:30 τοπική ώρα την Δευτέρα.
Με 61 υπογραφές από τους 120 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, όπως δημοσιοποίησε ο Μίτσκοσκι, η κυβέρνηση του Ζάεφ χάνει την πλειοψηφία και μαζί την διακυβέρνηση της χώρας.
Ο συνασπισμός που κατάφερε να σχηματίσει όπως διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, συμπεριλαμβάνει τους 44 βουλευτές του συνασπισμού του, τους 12 βουλευτές του αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» τους 2 από το εθνικιστικό κόμμα “Levica” Αριστερά και τους 3 βουλευτές από το αλβανικό κόμμα BESA, που ήταν εταίρος της Κυβέρνησης Ζάεφ.
Όπως γράψαμε στο ΑΝ για τους λόγους που το κίνημα BESA αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου τη Δευτέρα ανατρέπει τα δεδομένα.
Το BESA και με τη βούλα της δικαιοσύνης βγάζει αυτό τελικά Δήμαρχο στο Ζέλινο κι όχι το έτερο αλβανικό κόμμα DUI που κίνησε τις διαδικασίες προσβολής της εκλογής του Δημάρχου από το κίνημα BESA.
Έτσι στην ουσία εκλείπει ο λόγος για τον οποίο αποχώρησε το κίνημα BESA από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μένει να φανεί αν ήταν ο πραγματικός λόγος αυτός κι όχι κάποιος άλλος που αναλύσαμε στο ΑΝ σε προηγούμενο άρθρο.
Συν τοις άλλοις, η συμμετοχή του αντιαλβανικού εθνικιστικού κόμματος Αριστερά στον συνασπισμό του VMRO-DPMNE, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε αλβανικής καταγωγής βουλευτές του αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική». Όπως δήλωσε δημόσια ο βουλευτής Σκεντέρ Ρετζέπι «δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα “Levica” (Αριστερά), το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.»
Παρόμοιες απόψεις φαίνεται ότι έχουν ο αρχηγός του κόμματος Αφρίμ Γκάσι, η Σαφίγιε Σαντίκι-Σάινι και ο Χούσνι Ισμαίλι.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Εναλλακτική Ορχάν Μουρτεζανί δήλωσε ότι «με δεδομένο ότι έχουμε χρόνο μέχρι την Πέμπτη, οι συζητήσεις στο κόμμα θα συνεχιστούν αύριο και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε συγκεκριμένη θέση για την απόφαση των βουλευτών μας. Ωστόσο, μπορώ να πω ένα πράγμα με σιγουριά – οποιαδήποτε απόφαση, κι αν έχουμε, θα γίνει σεβαστή από όλους τους βουλευτές της Εναλλακτικής».
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι, που παρότι προσπαθούν να τον αποκαθηλώσουν τα άλλα μειονοτικά αλβανικά κόμματα, έχει ισχυρή παρουσία και μεγάλη επιρροή στο αλβανικό στοιχείο. Οι επαφές που ξεκίνησε με τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά και φιλοΝΑΤΟϊκα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των αλβανικών, δείχνει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο για τον Μϊτσκοσκι και το VMRO-DPMNE.
Ο Ζόραν Ζάεφ από την άλλη, που δεν έχει παραιτηθεί ακόμα, με ανάρτηση του στο Facebook, επιτίθεται στο VMRO-DPMNE για την πρόταση μομφής που κατέθεσε.
Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατηγορεί τους ηγέτες του VMRO-DMPNE και της Αριστεράς ότι εξυπηρετούν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία και να οδηγήσουν την χώρα στην καταστροφή.
«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες» έγραψε ο Ζάεφ.
Στο πολύ προσεχτικά διατυπωμένο κείμενο του ο Ζάεφ δεν επιτίθεται στα αλβανικά κόμματα, ενώ συνδέει τα δυο κόμματα με τον πρώην Πρωθυπουργό και διαφυγόντα στην Ουγγαρία Νίκολα Γκρούεφσκι, σε μια προσπάθεια να πολώσει το κλίμα μεταξύ των Αλβανών βουλευτών των κομμάτων που σκέφτονται να συνεργαστούν με το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ώστε να αποχωρήσουν από τον «ανίερο» συνασπισμό.
Κάθε ψήφος εξάλλου είναι κρίσιμη καθώς η οριακή πλειοψηφία που φαίνεται ότι κατέχει το VMRO-DPMNE, μπορεί να καταρρεύσει, ακόμα και με μια ψήφο.