Η Κομισιόν κάλεσε χθες Παρασκευή την Ιταλία και την Ισπανία να λάβουν νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, η κάθε μία αντιστοίχως, για το 2014.
Η σύσταση έγινε στο πλαίσιο της δίπτυχης δέσμης μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να υποβάλουν προσχέδια του προϋπολογισμού του επόμενου έτους στην Επιτροπή, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος και δεν αφορά τα τέσσερα κράτη που βρίσκονται σε Μνημόνιο (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Αν η Κομισιόν κρίνει ότι το προσχέδιο των προϋπολογισμών δε συνάδει με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών, τότε μπορεί να ζητήσει αλλαγές. Τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα, τύποις, να ακολουθήσουν αυτές τις συστάσεις, αλλά αν δεν επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους, θα βρεθούν αντιμέτωπα με πρόστιμα έως 0,1% του ΑΕΠ τους.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ήταν σαφής στη συνέντευξη Τύπου: «Οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 είναι πολύ αισιόδοξοι. Το έλλειμμα της χώρας θα φτάσει το 5,9% του χρόνου. Χρειάζονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».
Την προηγούμενη ημέρα, στο Eurogroup, είχε αποφασιστεί, σε πανηγυρικό κλίμα, η αποχώρηση της Ισπανίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με τον οποίο χρηματοδοτήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Για την Ιταλία, οι ενστάσεις αφορούν την υποχρέωση να επιτυγχάνει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μειώνει το χρέος της κατά 1/20, όπως και κάθε χώρα της Ευρωζώνης της οποίας το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ.
Διορθωτικές παρεμβάσεις ζητήθηκαν και στους προϋπολογισμούς σχεδόν όλων των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, καθώς, σύμφωνα με την Κομισιόν, μόνο η Γερμανία και η Εσθονία ανταποκρίνονται πλήρως στις δεσμεύσεις τους.
Πηγή: skai.gr