Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ακολούθως, και παρουσία του κ. Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το κολέγιο των επιτρόπων, στο πλαίσιο της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ.
Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, που είναι η ανάπτυξη, η συνοχή, η τραπεζική ενοποίηση και η πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης μετανάστευσης.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για έξοδο από την κρίση.
H OMΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η ασυδοσία αυτών που μπλοκάρουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, όπως στις Σκουριές, θα σταματήσει, διεμήνυσε και για μία ακόμη φορά κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας.
Κάποιοι μας παρουσίαζαν την Αργεντινή σαν «παράδειγμα για μίμηση», σήμερα δεν τολμούν να το επαναλάβουν, παρατήρησε κάνοντας έμμεση αναφορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στον ίδιο τόνο πρόσθεσε για το θέμα των επενδύσεων:
«Εθεωρείτο παράξενο, τολμηρό ή και ανορθόδοξο, αν όχι “ένοχο”, να δέχεται ο Πρωθυπουργός Έλληνες ή ξένους επιχειρηματίες στο γραφείο του. Σήμερα είναι απλώς φυσιολογικό και σωστό. Γιατί αν ένας Πρωθυπουργός δεν αγωνιστεί για να πείσει για επενδύσεις στην Ελλάδα, τότε ποιος θα αγωνιστεί;»
Η Ελλάδα τώρα σπάει τις αλυσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που εύχονται την καταστροφή και ποντάρουν στην καταστροφή της χώρας, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. «Θέλουμε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις όπως συνέβη παντού στον κόσμο και αυτοί προσπαθούν να τις ματαιώσουν. Στην Ευρώπη ντρέπομαι όταν ακούω άλλους πρωθυπουργούς μεταξύ τους να συζητούν για το ποιος θα πάρει μία επένδυση που πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους και εμείς αυτές που είναι να έρθουν, κάνουμε το παν για να τις διώξουμε», ήταν χαρακτηριστική αναφορά του για το στοχο της προσέλκυσης επενδύσεων.
Όμως η ασυδοσία όσων κόπτονται δήθεν για την Ανάπτυξη και μπλοκάρουν κάθε αναπτυξιακό έργο πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει, ξεκαθάρισε. Η υποκρισία όσων κόπτονται δήθεν για την ανεργία και κάνουν ό,τι μπορούν, για να υπάρξει μηδέν επένδυση στην Ελλάδα, ούτε μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, για να μην δημιουργηθεί ούτε μία νέα θέση εργασίας, πρέπει να τελειώσει και ήδη την τελειώνουμε, ήταν το μήνυμα που έστειλε απο το βήμα του συνεδρίου ο Πρωθυπουργός.
Αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς και στην αναταραχή στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας: «Κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν. Κάποιοι κρατούν την χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα πανεπιστήμια, εκείνοι θέλουν να τα κλείσουν. Σπάμε τις αλυσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν».
«Κάποιοι ποντάρουν και εύχονται στην καταστροφή της χώρας. Προσπαθούν να ματαιώσουν τις επενδύσεις που φέρνουμε στην χώρα» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαρά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα περάσαν και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά, σημείωσε, «φέτος καλύψαμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα αποφύγαμε την χρεοκοπία, την οποία πλησιάσαμε. Διαψεύσαμε όμως εκείνους που περίμεναν χρεοκοπία. Τώρα συζητάμε όλοι για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια».
Την δέσμευσή του για την κατάθεση μέσα στις επόμενες ημέρες ενός «σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος» τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια για φορολογικούς συντελεστές 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.
«Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της».
Ανακοίνωσε μάλιστα πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα έχουν με το νέο σύστημα ελάφρυνση.
Τόνισε ακόμα πως στους σχεδιασμούς του είναι να υπάρξει ενίσχυση στις οικογένειες από το πρώτο παιδί, θα υπάρχουν όμως εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε η ενίσχυση να δίνεται σε όσους την έχουν ανάγκη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα αλλά και να ενταθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με άμεσες και σκληρές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν, είπε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τέσσερις στόχους σε ότι αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση:
Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.
Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.
Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές – όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.
Το τίμημα για την χώρα ήταν σκληρό, αναγνώρισε, καθώς η χώρα έχασε 25% του ΑΕΠ της ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,5 % και στους νέους στο 60%. «Τέτοια τεράστια προσαρμογή δεν έχει γίνει μεταπολεμικά σε καμία χώρα. Πάψαμε όμως να παράγουμε ελλείμματα και τώρα θα παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας. Κρατηθήκαμε στο ευρώ, η έξοδος θα σήμαινε ξαφνικό θάνατο. Η έξοδος θα σήμαινε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας, έλλειψη βασικών αγαθών, καυσίμων και φαρμάκων. Κάποτε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε λέγοντας αυτά, τώρα παραδέχονται κι εκείνοι ότι δεν έπρεπε να βγούμε από το ευρώ. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα εφέτος, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους. Θα διαψευστούν και στο ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία σταθεροποιείται, τα σπρεντς πέφτουν».
Ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «κάποιοι φοβούνται ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει την επόμενη χρονιά ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο, θα επιτρέψει την διόρθωση κάποιων αδικιών ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα καλά νέα για την Ελλάδα θα είναι δυσάρεστα για εκείνους που πόνταραν στην καταστροφή της», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα της φορολογίας επανέλαβε ότι στόχος του είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%. Αυτό, εξήγησε, θα γίνει σταδιακά γιατί δεν κάνει να διακινδυνεύσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σσταδιακά θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ, που το ξεκινήσαμε με την εστίαση. Παράλληλα θα κάνουμε πράξη το χτύπημα της φοροδιαφυγής».
Όσο για το φόρο ακινήτων, τόνισε ότι θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο και το συνολικό ύψος της επιβαρυνσης θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.
«Σήμερα συζητάμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Τί ανάπτυξη θέλουμε και πως. Αφήνουμε άλλους να κοιτάνε πίσω, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Στον αγώνα της ανάπτυξης κανένας δεν περισσεύει. Πέρα και πάνω από κόμματα, τους θέλουμε όλους μαζί μας αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να κρατήσει κολλημένη την Ελλάδα στο χθες», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.
Για τον συνολικό παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας είπε ότι πέρα από τον τουρισμό και την ναυτιλία, η Ελλάδα πρέπει να παράγει τα πάντα στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες, στην ενέργεια, στην καινοτομία.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ όταν αξιοποιηθούν πλήρως, μπορούν να καλύψουν το ήμισυ των αναγκών της Ευρώπης για δεκαετίες.