Λέγεται Μίχαελ Μάιστερ και πάρα πολύ σύντομα, το όνομά του θα γίνει γνωστό στην Ελλάδα. Δεν είναι ένας τυχαίος Γερμανός πολιτικός, αλλά το νέο… δεξί χέρι του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, έτσι όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις του Συνασπισμού, το περασμένο Σάββατο.
Μέχρι πρόσφατα ο Μάιστερ ήταν αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική. Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν… παράπλευρη, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που σε συνεντεύξεις του (ακόμα και σε ελληνικά Μέσα) ήταν ενδεικτικές των απόψεών του.
Μέσες – άκρες θεωρείται σκληρός και άτεγκτος, σε σημείο μάλιστα που ο Σόιμπλε μπροστά του, να μοιάζει ένας γαλαντόμος διαπραγματευτής. Οσοι λοιπόν πανηγύρισαν για το γεγονός ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ ανέλαβε το ανευλαβές υπερυπουργείο, μάλλον δεν υπολόγισαν πως η πολιτική της Γερμανίας για την Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει, ο Σόιμπλε έμεινε αμετακίνητος, ο δε άμεσος συνεργάτης του είναι μια φιγούρα που εύκολα διακρίνεται για το τεχνοκρατικό, ορθολογικό και οικονομίστικο πνεύμα του.
Για μικρή παράθεση παλαιότερων δηλώσεών του, που αφορούσαν στο πρόβλημα της Ελλάδας, αρκεί να μας πείσει για τις προθέσεις του.
«Εάν με (τον όρο) παραχωρήσεις εννοούνται περισσότερα χρήματα, η απάντησή μας είναι αναμφίβολη: είναι όχι. (. . .) Αλλά νομίζω πως είναι δυνατό να γίνουν τροποποιήσεις μέσα στο υπάρχον χρηματοοικονομικό πλαίσιο»
21/8/2012 στην Die Welt, σε ερώτηση αν η Γερμανία θα δεχθεί κάποιες παραχωρήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.
«Αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε σύντομα θα διακοπεί η βοήθεια. Στη συνέχεια, θα υπάρξει κάποια ρευστότητα, αλλά κάποτε θα έρθει η στάση πληρωμών. Αν αυτό γίνει σε 6-8 βδομάδες, λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο, δεν θα έχει πλέον καμία σημασία»
17/6/2012 στο Βήμα όταν έκοβε κάθε κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Σημειωτέον πως τότε ακόμα και η Μέρκελ, το συζητούσε.
“Εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, είναι απολύτως σαφές ότι θα συνδέεται με νέους όρους. Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα χωρίς όρους. Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να περάσει όλες τις προϋποθέσεις, οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια έχει τελειώσει”
11/9/2012 στο Bloomberg, σε συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Πλανάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα έβαζε τέρμα στα προβλήματα. Το αντίθετο, ένα νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα ισχυρή υποτίμηση, ενώ τα χρέη θα συνεχίσουν να υφίστανται σε ευρώ»
22/9/2011, στην Süddeutsche Zeitung, απαντώντας με λάβρο τρόπο στις τότε φήμες ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ για να γλυτώσει από το χρέος.
Η χώρα παρακάλεσε για βοήθεια και πήρε μια προσφορά γι’ αυτήν. Είναι στο χέρι της αν θα την αποδεχθεί ή όχι. Δεύτερον, υπάρχουν χώρες, όπως οι Βαλτικές, οι οποίες πραγματοποίησαν από μόνες τους, χωρίς κάποιους εξωτερικούς όρους ή εξωτερική βοήθεια, πολύ μεγαλύτερα εγχειρήματα του ιδίου είδους. Γι’ αυτό και απορώ που μου τίθεται τέτοια ερώτηση. Εκείνο που έκαναν άλλοι εθελουσίως και χωρίς ξένη βοήθεια δεν γίνεται προφανώς αποδεκτό από την Ελλάδα, που παραπονιέται μάλιστα και για άσκηση εξωτερικής πίεσης. Αυτό δείχνει ότι συνειδησιακά οι Έλληνες δεν έχουν συλλάβει ακόμη την πραγματικότητα. Θα τους συνιστούσα προτού αρχίσουν τα παράπονα να πάνε στη Βαλτική για να δουν τι συνέβη εκεί χωρίς εξωτερική βοήθεια.
27/3/2012 στο Βήμα, για το πόσο έχουν κατανοήσει οι Ελληνες την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Από τα παραπάνω, αλλά και από κάμποσα άλλα που έχει πει κατά καιρούς, είναι προφανές πως ο Μάιστερ δεν πρόκειται να μας χαριστεί.
Πηγή: iefimerida.gr