Από το Λονδίνο (ITV) ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επιβολής κάποιου τύπου αυστριακού lockdown για τους ανεμβολίαστους αφήνοντας αρκετούς υπουργούς του να μετεωρίζονται στα τηλεοπτικά πάνελ προβλέποντας ή επιθυμώντας το αντίθετο. Σε αρκετά πράγματα η Αυστρία του κατηγορούμενου για σκάνδαλο χειραγώγησης μέσω δημοσκοπήσεων Σεμπάστιαν Κουρτς αποτέλεσε μοντέλο μίμησης για την κυβέρνηση, όχι, όμως, και σε αυτό.
Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε πως μετά την ανακοίνωση του lockdown περίπου 500.000 πολίτες έσπευσαν να εμβολιαστούν εξαιτίας της πίεσης που τους ασκήθηκε. Στην Αυστρία είναι ανεμβολίαστο το 33% του πληθυσμού, όπως περίπου και στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος όρος φτάνει τα 800 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλω να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και όχι να τους κλείσω στα σπίτια τους», τόνισε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσθέτοντας ότι στόχος του λοκντάουν για ανεμβολίαστους είναι να «αποφευχθεί η κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης» στη χώρα.
Στην Ελλάδα το ΕΣΥ ασφυκτιά, με τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 600 και αρκετούς από αυτούς να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε πρόχειρες κλίνες και με φορητούς αναπνευστήρες. Οι ειδικοί αποδίδουν τους θανάτους στο γεγονός πως πολλοί ανεμβολίαστοι φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία, όταν η κατάσταση είναι δύσκολα αναστρέψιμη, αλλά κι εκεί η παροχή περίθαλψης είναι δύσκολη εξαιτίας των ελλείψεων.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, απορρίπτει αυτό το σκληρό μέτρο του περιορισμού όσων δεν εμβολίαζονται- στην Αυστρία μπορούν μόνο να ψωνίζουν τα αναγκαία, να εργάζονται και να αθλούνται (με rapid και PCR). Δεν επιτρέπεται καμία άλλη πρόσβαση σε οιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα και φυσικά στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Για μια κεντρικοευρωπαϊκή χώρα , λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα πιεστικό.
Ρεπορτάζ: Γιατί η κυβέρνηση είπε “όχι” στο Αυστριακό μοντέλο
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις (κρίσιμες) ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ ο Όλαφ Σολτς δήλωσε στη Γερμανία πως εξετάζει σοβαρά να επιβληθεί και στη Γερμανία το ίδιο μέτρο. Στα καθ΄ημάς, η κοινή εμφάνιση και υπεράσπιση ενός τέτοιου μέτρου (το οποίο θα συνδέεται με την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού) από τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Φίλη δείχνει πως υπάρχει κοινός τόπος κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημήτρης Παπαδημούλης και Γρηγόρης Γεροτζιάφας από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ένα βήμα περισσότερο ζητώντας υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο, ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως το συζητά, ενώ και κάποιοι εκ των υποψηφίων για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ τάχθηκαν υπέρ του μέτρου. Παρότι η κυβέρνηση φαίνεται πως μπορεί να έχει διακομματική στήριξη καθυστερεί να λάβει αποφάσεις, ενώ, δε, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως θα ανακοινωθούν νέα αυστηρότερα μέτρα κάτι τέτοιο μάλλον διαψεύσθηκε.
Γιατί;
Μια εκδοχή σχετικά με τους λόγους της κυβερνητικής αναβλητικότητας ήταν πως οι ειδικοί προβλέπουν ύφεση της εξάπλωσης της πανδημίας περί τις αρχές Δεκεμβρίου. Όμως, η ηχηρή διάψευση ήρθε από την ανακοίνωση 8.120 κρουσμάτων και, κυρίως, από τους 80 νεκρούς που προστέθηκαν στην μακάβρια λίστα των 17.000! Οι ίδιοι οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν πως οι σκληροί δείκτες (νεκροί, διασωληνωμένοι) θα αργήσει πολύ να αποκλιμακωθούν και πως το ΕΣΥ θα πιέζεται με περιστατικά τύπου Μπέργκαμο για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα.
Η πολιτική εκδοχή και εξήγηση, ωστόσο, αφορά το γεγονός πως οιαδήποτε απόφαση αφορά τους ανεμβολίαστους έχει κόστος το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.
Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορά περίπου 1.000.000 πολίτες πάνω από τα 60. Άλλο, βεβαίως, αντιεμβολιαστές και άλλο ανεμβολίαστοι. Κοινός τόπος πως δεν έχουν εμβολιαστεί, διαφορετικές, ωστόσο, οι καταβολές και οι αντιλήψεις τους. Οι πρώτοι φαίνεται πως κινούνται στον χώρο της υπερδεξιάς και ακροδεξιάς, οι δεύτεροι, όμως, όπως φαίνεται από κάποιες δημοσκοπήσεις ανήκουν στο Κέντρο και την Κεντροδεξιά. Οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών, μάλιστα, ψηφίζουν Ν.Δ με ποσοστό υπερδιπλάσιο απ΄ ότι προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως το σωστό για την δημόσια υγεία είναι να πειστούν ακόμα και με σκληρά μέτρα πίεσης και περιορισμών οι ανεμβολίαστοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των 500.000 Αυστριακών που έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έχει, όμως, πολιτικό κόστος και μπορεί να το πληρώσει με διαρροές προς την υπερδεξιά κομματική γεωγραφία στην οποία ανήκει η Ελληνική Λύση αλλά έχουν προστεθεί εσχάτως και άλλα μικρότερα κόμματα και κινήσεις, θεωρεί, δε, πως μπορεί να πιεστεί και στο Κέντρο. Το τελευταίο αποτελεί και μία εξήγηση και για την απροθυμία και της επίσημης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ (πέραν των κορυφαίων στελεχών που τολμηρά έχουν τοποθετηθεί) να ταχθεί δημοσίως και σθεναρά υπέρ της υποχρεωτικότητας.
Βεβαίως, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα, ίσως και συνταγματικές προβλέψεις, όμως η σύνδεση του εμβολιασμού (3η δόση σε πρώτη φάση) με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ελευθερία κινήσεων που αυτό προβλέπει μπορεί να αποτελέσει πίεση. Τα περισσότερα rapid test δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι στον σκληρό πυρήνα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.