Εδώ και δεκαετίες γίνεται και ξαναγίνεται λόγος για τον ανασχεδιασμό της Πανεπιστημίου, σχέδια επί σχεδίων, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι και ιδρύματα και μουσεία και rethinking Athens, και re-imagining Athens και θόρυβος πολύς.
Του Αντώνη Λιάκου
Αλλά η Πανεπιστημίου δεν είναι μια λεωφόρος στην έρημο. Συναντιέται στο μέσον της με την Ιπποκράτους. Ένας από τους παλιότερους δρόμους της Αθήνας. Και ίσως ο χαρακτηριστικότερος δρόμος της, γιατί οι δρόμοι της πόλης δεν μοιάζουν με την Πανεπιστημίου αλλά με την Ιπποκράτους.
Δοκιμάστε να κατεβείτε ή να ανεβείτε την Ιπποκράτους. Δεν είναι τυχαία η λέξη. Πρόκειται για δοκιμασία. Στενά και κλειστά πεζοδρόμια, παντού εμπόδια, σκαλωσιές, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, λακούβες και καταπακτές, βρώμα. Πεζοδρόμια που δεν πλύθηκαν ποτέ. Προχωράς, ανεβοκατεβαίνεις στο οδόστρωμα, περνάς απέναντι, παρακάμπτεις τα αυτοκίνητα απέξω, στη μέση του δρόμου, στριμώχνεσαι με άλλους στα στενά περάσματα. Αδύνατο να περπατήσεις από την Αλεξάνδρας στην Πανεπιστημίου, όπως περπατάς στην Πανεπιστημίου από το Σύνταγμα στην Ομόνοια. Αυτό συμβαίνει και στην διπλανή Χαριλάου Τρικούπη, και στη Μαυρομιχάλη, και στην Ασκληπιού. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας. Δοκιμασία να τους περπατάς. Θυμός, παρεξηγήσεις, δυσαρέσκεια. Παρά τα πολλά σχέδια αναβάθμισης της Αθήνας, παρά τα παχιά λόγια, η Αθήνα, το κέντρο της πόλης είναι εγκαταλειμμένο στην τύχη του. Δήμαρχοι πάνε κι έρχονται, η αθλιότητα παραμένει.
Δεν μου κάνει εντύπωση ο πολύς λόγος για την Πανεπιστημίου, το μεγάλο και διεθνές real estate γι αυτήν ενδιαφέρεται. Εκείνο που δεν παύει να με εντυπωσιάζει είναι η παθητικότητα των συμπολιτών μας. Θα’ταν τολμηρό να σκεφτεί κανείς γιατί δεν υπάρχει ένα κίνημα πολιτών για την πόλη;
Και μια άλλη σκέψη. Κάποτε οι αρχιτέκτονες ήταν στην πρωτοπορία της κοινωνικής κριτικής της πόλης. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή, και απόσυρση. Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για την Αθήνα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι τα μεγάλα βουλεβάρτα, η τουριστική αξιοποίηση, τη ριβιέρα και το θαλάσσιο μέτωπο. Η Αντιπολίτευση έχει σχέδιο; Πώς θέλουμε άραγε να είναι η πόλη μας;
Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής ΕΚΠΑ