Το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Τρίτη, στο έδαφος της Βουλγαρίας με πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, πάγωσε όλες τις πολιτικές διεργασίες καθώς κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για την απώλεια των 46 ανθρώπων που απανθρακώθηκαν μέσα στο λεωφορείο που πήρε φωτιά.
Τόσο το Σοσιαλιστικό κόμμα όσο και το κόμμα Εναλλακτική που αναμένονταν να συνεδριάσουν τα θεσμικά τους όργανα, ανέβαλλαν τις συνεδριάσεις τους κι έτσι δεν θα υπάρξει τουλάχιστον τις επόμενες τρεις μέρες κάποια εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η τραγική ειρωνεία με το δυστύχημα είναι ότι σημειώθηκε σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Δυο χώρες που εδώ και δυο χρόνια βρίσκονται σε σύγκρουση για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, που έχει ως αποτέλεσμα το βέτο της Βουλγαρίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Αυτό ήταν και το θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ χτες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σλοβένος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκάσπερ Ντόβζαν, οι Υπουργοί συζήτησαν τη διεύρυνση και ιδιαίτερα τη διαμάχη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία δόθηκε έμφαση σημειώνοντας ότι ελπίζει μέχρι τέλους της Σλοβενικής Προεδρίας πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, κάτι που θα είναι θετικό.
«Πρόκειται για την αξιοπιστία της ΕΕ και τη διαδικασία διεύρυνσης. Η πολιτική της διεύρυνσης είναι μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ΕΕ», πρόσθεσε ο Ντόβζαν.
Η προσπάθεια της Σλοβενικής Προεδρίας για την επίλυση της διμερούς διαφοράς, είναι πολύ σημαντική καθώς η Γαλλία που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ από την 1η Γενάρη του 2022, δεν δείχνει ιδιαίτερα θερμή, πιο συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος, ώστε να λυθεί το ζήτημα και να υπάρξει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Το ζήτημα για τον Γάλλο Πρόεδρο δεν είναι τίποτα άλλο από τις Προεδρικές εκλογές στις 10 Απριλίου του 2022.
Η ενασχόληση με τη συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούσε να βλάψει την προεκλογική του καμπάνια, καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών δεν είναι θετικά διακείμενοι στη διεύρυνση της ΕΕ.
Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε προτίμηση για τους Αλβανούς σε αιτήματα ασύλου, ιδιαίτερα για τους ανήλικους κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με την Eurostat, καθώς το κράτος πρόνοιας για τους ανηλίκους είναι ενθαρρυντικό για τους γονείς ώστε να αφήσουν τα παιδιά τους σε καταλύματα με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο. Ενδεικτικά το 50% των αιτημάτων για άσυλο από ανήλικους στη Γαλλία, ανήκουν σε Αλβανούς. Μόνο το 2020 είχαν κατατεθεί 3.500 περίπου αιτήσεις.
Αυτό από μόνο του θα λειτουργούσε ανασταλτικά στην προεκλογική εκστρατεία όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συναγωνιστεί για άλλη μια φορά έναν αν όχι δυο ακροδεξιούς υποψηφίους.
Άλλη μια χαμένη Προεδρία της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, θα μειώσει την αποδοχή αλλά και την αξιοπιστία της Ένωσης στην περιοχή των Βαλκανίων, προκαλώντας αντιδράσεις που δύσκολα θα μπορούσαν να προβλεφθούν στην ένταση τους και στο τι αποτελέσματα θα έφερναν στην σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί κατά πως φαίνεται στη Βουλγαρία, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για το μέλλον της διαμάχης με την Βόρεια Μακεδονία. Ίσως το τραγικό δυστύχημα και η συνεργασία των δυο χωρών να αμβλύνει τις διαφορές καθώς η συναισθηματική φόρτιση θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι προσπάθειες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων έχουν εντατικοποιηθεί από την Σλοβενική Προεδρία, αλλά δεν επαφίεται σ’ αυτούς το αποτέλεσμα.