Συµµετοχή 5,7% στην Τράπεζα Πειραιώς έχει και το τσεχικό Fund PPF του µεγιστάνα Πετρ Κέλνερ, το οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν αρκετά στενά µε τον Νέσις, πραγµατοποιώντας από κοινού επενδύσεις σε µεταλλουργικές εταιρείες αλλά και τράπεζες…
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ. Ο νέος µεγαλοµέτοχος της Πειραιώς Αλεξάντρ Νατάνοβιτς Nέσις, όπως είναι το πλήρες όνοµά του, γεννήθηκε στις 19 ∆εκεµβρίου 1962 στο Λένινγκραντ (σήµερα Αγία Πετρούπολη) και σπούδασε Ραδιοχηµεία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της πόλης. Σήµερα, σύµφωνα µε το «Forbes», έχει προσωπική περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων – έναντι 1,4 δισ. δολαρίων το 2010 –, γεγονός που σηµαίνει ότι σε µόλις έναν χρόνο έγινε πλουσιότερος κατά 1,1 δισ. δολάρια. Βρίσκεται στην 459η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσµίως και στην 39η στη Ρωσία, είναι χωρισµένος µε δύο παιδιά και θεωρείται – σύµφωνα πάντα µε το «Forbes» – ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες κάτω των 50 ετών παγκοσµίως.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως ραδιοχηµικός στη εταιρεία ναυπήγησης Baltiysky Zavod και άρχισε την επιχειρηµατική του δράση στη δεκαετία του ‘90. Το 1991 ίδρυσε την εταιρεία του που το 1993 πήρε την ονοµασία ICT Group και δηµιούργησε την προσωπική του περιουσία, επανεπενδύοντας κέρδη από την εξόρυξη ουρανίου στην Κεντρική Ασία προκειµένου να ασχοληθεί µε τη ναυπήγηση πλοίων και την εξόρυξη και το εµπόριο άλλων µετάλλων. Ιδρυσε την εταιρεία εξόρυξης Polymetal, την οποία πούλησε το 2005 στον επίσης ρώσο δισεκατοµµυριούχο Σουλεϊµάν Κερίµο.
Τρία χρόνια αργότερα επαναγόρασε ποσοστό στην εταιρεία σε ιδιαίτερα χαµηλές τιµές λόγω της κρίσης και σήµερα κατέχει το 19%, ενώ ποσοστό στην εταιρεία έχει και το τσεχικό Fund PPF. Πλέον, είναι πρόεδρος στον όµιλο ICT, µέσω του οποίου ελέγχει την τράπεζα Nomos Bank (η οποία είναι η δεύτερη µεγαλύτερη ιδιωτική στη Ρωσία και συνεργάζεται µε το τσεχικό Fund PPF), ένα εργοστάσιο επισκευής βαγονιών τρένων στην Αγία Πετρούπολη, ένα εργοστάσιο χηµικών καθώς και εκτάσεις γης για οικιστική ανάπτυξη. Εντός του 2011 σχεδιάζει να εισαγάγει τη Nomos Bank στο Χρηµατιστήριο του Λονδίνου, σκοπεύοντας να αντλήσει έως 640 εκατ. δολάρια προκειµένου να χρηµατοδοτήσει την εγχώρια ζήτηση για δάνεια. Αν επιτύχει η δηµόσια εγγραφή, η αξία της τράπεζας θα κυµανθεί ανάµεσα στα 2,8 και τα 3,2 δισ. ευρώ.