Από το protothema.gr
Την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε Αθήνα και Λουξεμβούργο, αναμένοντας την τελική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικας για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης, μέσω ενός νέου πακέτου – αλλά και ενός νέου Μνημονίου – προς την Ελλάδα, οι Financial Times εστιάζουν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει “χρέη υπουργού οικονομικών” ακριβώς σε μια προσπάθεια να χειριστεί προσωπικά την οικονομική πολιτική της χώρας μας, να υπογραμμίσει δηλαδή – να “πείσει” τους εταίρους – για τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αξιοπιστία της έναντι των πιστωτών της και την πρόθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει όσο αυστηρή πολιτική χρειαστεί για να επιτύχει στόχους και δεσμεύσεις!…
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, ο κύριος Παπανδρέου θα παρουσιάσει στον κύριο Γιούνκερ “μια σκληρή νέα δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων” θέλοντας έτσι να “κλειδώσει” τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι ειδήμονες του “άτυπου Eurogroup” που συνεδρίασε Τετάρτη και Πέμπτη στη Βιέννη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Πρόκειται για μια συμφωνία που επισήμως θα υπογραφεί στο προγραμματισμένο για τις 20 Ιουνίου συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και το οποίο προβλέπει νέα βοήθεια ύψους 60 – 65 δισ. ευρώ με στόχο να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν κατ’ αρχήν χθες στη Βιέννη για ένα νέο τριετές πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα φθάνει χρονικά έως τα μέσα του 2014. Το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει, προσθέτει το Ρόιτερς, περιορισμένη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί η πυροδότηση ενός «πιστωτικού γεγονότος» (σ.σ.: να θεωρηθεί, δηλαδή, η συμμετοχή των ιδιωτών ότι συνιστά χρεοκοπία). Τις τελευταίες ημέρες, οι παράγοντες της ΕΕ είχαν αναφέρει ως λύση την εθελοντική αγορά ομολόγων από ιδιώτες, όταν αυτά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους λήγουν, κατά τα πρότυπα της λεγόμενης «Συμφωνίας της Βιέννης» του 2009. Πολλοί παράγοντες της ΕΚΤ υπονόησαν με δηλώσεις τους ότι θα συμφωνούσαν με μία τέτοια συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.