Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε και επίσημα πως τα κεφαλόποδα και τα δεκάποδα είναι αισθανόμενα όντα και μπαίνουν και αυτά υπό καθεστώς προστασίας του Animal Welfare Sentience Bill, στο οποίο ανήκουν όλα τα ζώα με σπονδυλική στήλη, από τα βατράχια μέχρι του σκύλους. Τα κεφαλόποδα, όπως τα καλαμάρια και τα χταπόδια, καθώς και τα δεκάποδα όπως οι αστακοί και τα καβούρια, προστατεύονται ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Αυστρία.
Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη πως τα δεκάποδα και τα κεφαλόποδα μπορούν να νιώσουν πόνο και έτσι είναι πρέπον να καλύπτονται από τη νομοθεσία. Τα αισθανόμενα όντα έχουν τη δυνατότητα συναισθημάτων, όπως ο πόνος, η ευχαρίστηση, η πείνα, η δίψα, η ζεστασιά, η χαρά, η άνεση και ο ενθουσιασμός. Τα δεκάποδα και τα κεφαλόποδα σίγουρα αισθάνονται τον κόσμο πολύ διαφορετικά από εμάς. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι αν αυτή η εμπειρία περιέχει συνειδητή ευχαρίστηση και πόνο. Θεωρούμε πως τα στοιχεία είναι αρκετά για να δείξουν πως αυτά τα ζώα αντιλαμβάνονται την ευχαρίστηση και τον πόνο. – Λόρδος Zac Goldsmith, Υπουργός Ευημερίας των Ζώων
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την αίσθηση των ζώων, όπως την ικανότητα να μάθουν, την παρουσία υποδοχέων πόνου και τη σύνδεσή τους με τον εγκέφαλο, την αντίδραση σε αναισθητικά και συμπεριφορές προστασίας από έναν τραυματισμό. Το περίπλοκο νευρικό τους σύστημα ήταν εντυπωσιακό, ενώ ειδικά οι σουπιές επέδειξαν αυξημένη νοημοσύνη, περνώντας tests που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά ανθρώπων. Τα χταπόδια μπορούν να ξεχωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους και θυμούνται πώς να λύσουν προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Νιώθουν επίσης συναισθηματικό πόνο όταν είναι παγιδευμένα σε περιβάλλοντα χωρίς ενδιαφέρον και βαριούνται όπως ο άνθρωπος, ενώ γίνονται έρευνες για το αν μπορούν να ονειρευτούν.
Η αναφορά ζητά την απαγόρευση του βρασμού των δεκάποδων όσο είναι ζωντανά και προτείνουν να επιτρέπεται η πώληση ζωντανών θαλασσινών μόνο από εκπαιδευμένους χειριστές. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Πηγή: Unboxholics