Να ροκανίσουν το χρόνο εκμεταλλευόμενοι το αγγλοσαξονικό δίκαιο που προβλέπει δεκάδες δικλείδες ασφαλείας ώστε η παράδοση εκζητούμενων αν αποφασιστεί να λάβει χώρα κάτω από συνθήκες απόλυτης νομιμότητας, φαίνεται πως προσπαθεί τώρα το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, που αποτελούν δυο από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση των επισφαλών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί θητείας του επίσης εκζητούμενου Άγγελου Φιλιππίδη.
Νομικοί κυκλοι, πάντως, στην Αθήνα εξηγούσαν ότι η υπόθεση της έκδοσης των Γριβέα- Βάτσικα δεν είναι εύκολη. Θύμιζαν, επίσης, την περίπτωση της δικαστίνας Αντωνίας Ηλία (παραδικαστικό) που δεν κατέστη ποτέ δυνατό να εκδοθεί και παραμένει στο Λονδίνο όπου συνεργάζεται με μεγάλη νομική φίρμα.
Σύμφωνα με το αγλοσαξωνικό δίκαιο, οι δυο κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να «προσβάλουν» τυχόν απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που θα ανάβει το «πράσινο φως» για την έκδοσή τους στην Ελλάδα, καταφέρνοντας έτσι να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν την παράδοσή τους στις ελληνικές δικαστικές αρχές.
«Η διαδικασία είναι από μόνη της χρονοβόρα και χθες έγινε μόνο το πρώτο βήμα» εξηγούν μιλώντας στο protothema.gr δικαστικές πηγές, προϊδεάζοντας ότι υπάρχει ακόμη….πολύ μέλλον έως ότου οι Έλληνες εισαγγελικές και ανακριτές έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δυο κατηγορουμένους.
Σε βάρος του Κυριάκου Γριβεα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ραϊκου έχει ασκήσει ποινική κακουργηματική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κ. Πόπης Παπανδρέου, η οποία διενήργησε και τη σχετική έρευνα, το ζεύγος δανειοδοτήθηκε με περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χωρίς, όμως η τράπεζα να έχει διασφαλίσει προηγουμένως τα συμφέροντα και την περιουσία της.
Η χορήγηση του δανείου έγινε ενώ η εταιρεία του ζεύγους ήταν ήδη υπερδανεισμένη. Αναφέρει σχετικά το πόρισμα: «Κατόπιν τούτου η ζημία που προκλήθηκε στην περιουσία της τράπεζας από τη επίμαχη χρηματοδότηση εκτιμήθηκε στο 100% της απαίτησης, ήτοι στο ποσό των 17.641.00ο ευρώ» όσο δηλαδή και το ύψος των δανείων. Με άλλα λόγια, το ΤΤ δεν πήρε πίσω από το δάνειο ούτε ένα ευρώ.
Οι δυο κατηγορούμενοι για τους οποίους οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει διεθνείς ένταλμα για τη σύλληψή τους εμφανίστηκαν ενώπιον τοπικού δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο και τους άφησε ελεύθερους επιβάλλοντας τους όμως αυστηρούς όρους. Συγκεκριμένα τους επιβλήθηκε εγγύηση 50.000 λίρες, τους αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια ενώ θα πρέπει να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα. Ακόμη υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα διαβατήρια τους όσο και αυτά των παιδιών τους ενώ θα πρέπει να έχουν ανοιχτά τα τηλέφωνά τους όλο το 24ωρο ώστε να εντοπίζονται άμεσα από τις αρχές.
Το νέο ραντεβού με τους Βρετανούς δικαστές
Το ζεύγος ανανέωσε το «ραντεβού» του με τις βρετανικές δικαστικές αρχές για το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα προβάλλει τους ισχυρισμούς του ως προς το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου που έχουν συντάξει οι ελληνικές αρχές. Μάλιστα, θα ερωτηθούν για το αν το συναινούν με την έκδοσή τους στην Ελλάδα. Πάντως οι πρώτες πληρηφορίες επιμένουν ότι το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα θα προβάλλει όλους τους δικονομικούς βρετανικούς κανόνες, προκειμένου να αποτρέψει την παράδοσή του στην Ελλάδα, κάτι που αν τελικώς συμβεί τους φέρνει αντιμέτωπους με το σοβαρό ενδεχόμενο να προφυλακιστούν. Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να ζητήσουν αναβολή για πολλούς λόγους, είτε γιατί δεν θα έχει διαβιβαστεί μέχρι τότε η δικογραφία των ελληνικών αρχών στους Βρετανούς δικαστές είτε γιατί οι ίδιοι επιθυμούν για παράδειγμα να αντικαταστήσουν την τελευταία στιγμή τους δικηγόρους προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρείται βέβαιο ότι η έκδοση του ζεύγους στην Ελλάδα θα καθυστερήσει λόγω του ειδικού βρετανικού δικονομικού συστήματος. Κάτι, που έχει συμβεί ήδη με την καταζητούμενη πρώην δικαστή Αντωνία Ηλία, η έκδοση της οποίας στην Ελλάδα δεν υλοποιήθηκε ποτέ παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί για υποθέσεις του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος.
Στην Αν. Ηλία έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι καθώς τα αγγλικά δικαστήρια θεωρούν πώς δεν τους έχουν σταλεί τα επαρκή στοιχεία για την έκδοσή της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση της πρώην πρωτοδίκη δεν προχώρησε γιατί χτύπησε την ευαίσθητη χορδή των βρετανικών δικαστικών αρχών για θέματα δικαιωμάτων και ευρωπαϊκού δικαίου υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητά της, πριν δικαστεί.
Η Αντωνία Ηλία είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2011 βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης και τελικά αποφυλακίσθηκε τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς με περιοριστικούς όρους και με την υποχρέωση να εμφανίζεται μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό τμήμα.
Ο δικηγόρος, πάντως, του ζεύγους κ. Γ. Καψής, μιλώντας στο protothema.gr σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις παρέπεμψε στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα και σύμφωνα με την οποία οι πελάτες του δεν συνελήφθησαν αλλά εμφανίστηκαν σε προγραμματισμένο ραντεβού με τις βρετανικές αστυνομικές αρχές. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ζεύγος να αφήνεται ελεύθερο ο κ. Καψής ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τίποτα σχετικά υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν έχει ενημερωθεί.
Πηγή: protothema.gr