ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ
Σε μία ύπουλη παράπλευρη απώλεια των μνημονίων και της διάλυσης των δομών του κρατικού μηχανισμού και του κοινωνικού κράτους αναδεικνύεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης. ‘Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 105 νοσηλεύονται ως βαριά περιστατικά, γεγονός που κατατάσσει την χώρα μας πρώτη (αρνητικό ρεκόρ) σε όλη την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το enikos.gr η Ελλάδα είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει «τόσο μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης», και ιδιαίτερα του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1). Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.
Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονταν σε Εντατική είχε ανέλθει σε 49 προκαλώντας σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο κομμάτι των ΜΕΘ, την ώρα που διαπιστώνονται τραγικές ελλείψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί και τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίχως να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και με δραστικά μειωμένο τον προϋπολογισμό. Στην περίπτωση του καταστροφικού σεισμού της Κεφαλλονιάς, για παράδειγμα, ο οργανισμός έπρεπε να αποσύρει ιατρούς από τα μέτωπα της αντιμετώπισης της λύσσας ή της γρίπης για να τους στείλει στις περιοχές των σεισμοπλήκτων και μάλιστα με αποζημίωση 15 και 20 ευρώ την ημέρα, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωσή τους.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο το κύμα της γρίπης τείνει να κορυφωθεί και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συστήνουν σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παχυσαρκία που ασθενούν με συμπτώματα γρίπης, να λαμβάνουν αμέσως αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, ακόμα και χωρίς να επιβεβαιώνεται από τις εργαστηριακές εξετάσεις ο ιός της γρίπης.