Ο νέος νόμος πλαίσιο που αφορά στην απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών των επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η καταπολέμηση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές αλλά με παρεμβάσεις. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Βάζουμε γερά τα θεμέλια, συνεχίζουμε δυναμικά. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η νέα νομοθεσία εισάγει τέσσερις βασικές τομές:
Πρώτον, υπεύθυνη δήλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση, για να ξεκινήσει κάποιος την επιχείρησή του, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Σε λίγες περιπτώσεις, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παραδείγματος χάρη προστασία, του περιβάλλοντος, θα χρειάζεται και ειδική έγκριση λειτουργίας από τις αρχές.
Δεύτερον, οι έλεγχοι μεταφέρονται όχι στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης. Στο εξής δε θα εξετάζουμε χαρτιά κατά την ίδρυση της επιχείρησης αλλά θα εξετάζουμε τις εγκαταστάσεις οι οποίες δουλεύουν, τις λειτουργούσες εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Θέτουμε σύγχρονες, λοιπόν, προδιαγραφές και πρότυπα λειτουργίας σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.
Τρίτον, πιστοποιημένοι φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα διεξάγουν τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους. Σε πολλές περιπτώσεις πιστοποιημένοι ελεγκτές θα ελέγχουν για λογαριασμό του κράτους, όπως για παράδειγμα γίνεται ήδη με τους μηχανικούς κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών ή με τα ιδιωτικά τα ΚΤΕΟ. Και η κεντρική διοίκηση, όταν πρέπει, δε θα ελέγχει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά αλλά θα ελέγχει τους ελεγκτές.
Τέταρτον, δημιουργούμε ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας. Σε αυτόν τον ιστότοπο θα μπαίνει όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση, για να ενημερωθεί για ό,τι απαιτείται. Ταυτόχρονα, θα διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά τις διαδικασίες, θα παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων και θα έχει διαθέσιμο το αδειοδοτικό, αν θέλετε, ιστορικό της επιχείρησής του. Έτσι, ο στόχος είναι πλέον η αδειοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αναπληρωτής υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Χατζηδάκης: Δημιουργείται νέο περιβάλλον για τους επενδυτές
«Θα έρθουν τα πάνω κάτω στις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων, σε όλες τις δραστηριότητες και θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον για επενδυτές» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης ο οποίος παρουσίασε συγκριμένα παραδείγματα.
Με βάση όσα είπε ο υπουργός, σήμερα, για μια βιομηχανική δραστηριότητα υψηλής ή μέσης όχλησης απαιτείται να ολοκληρωθούν 21 διαφορετικά διαδικαστικά βήματα από τον επιχειρηματία. Με το νέο σύστημα καταργούνται τα 14 βήματα είτε λόγω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών είτε λόγω κατάργησης από τον ίδιο το νόμο. Μόνο για τα επτά βήματα θα πρέπει να επιληφθεί, στο μέλλον, ο ίδιος ο επιχειρηματίας τα οποία σημειώνεται ότι θα εκτελεί και ηλεκτρονικά.
Εξάλλου, αποσαφηνίζονται οι όροι του παιχνιδιού, τα πρότυπα λειτουργίας και οι προδιαγραφές θα είναι οι «λέξεις κλειδιά» στο μέλλον για την αδειοδότηση, είπε ο υπουργός. Συνολικά μειώνονται τα βήματα των αδειοδοτήσεων κατά 60% ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα φτάνουν μέχρι 3 εκατ. ευρώ ή 15% του τζίρου ή προσωρινή ή ακόμη και οριστική διακοπή λειτουργίας. Παράλληλα προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.
«Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, περιορίζοντας και τις υπόνοιες για διαφθορά, εναρμονίζεται το καθεστώς με τη διεθνή πρακτική και οι έλεγχοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, ενώ η Δικαιοσύνη απαλλάσσεται από σημαντικό χρόνο εργασίας» είπε ο υπουργός.
Για την ολοκλήρωση του συνόλου του θεσμικού πλαισίου θα απαιτηθούν μια σειρά από νομοθετήματα που θα προετοιμάσουν τα συναρμόδια υπουργεία.
Επίσης θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και ένα πλήθος υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη όλο το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται ότι τα θέματα της χωροθέτησης δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το θέμα της χωροταξίας και πολεοδομίας το χειρίζεται ως ανεξάρτητο νομοθέτημα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι και μεταβατικές ρυθμίσεις. newpost.gr