Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μέσω off-shore εταιρειών, παρένθετων «αχυρανθρώπων», τραπεζών του εξωτερικού και με αφετηρία την «ελαστική» κρίση της διοίκησης του ΤΤ, γράφεται πως κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Λαυρεντιάδη.
Το πόρισμα-κόλαφος αφορά σε ένα δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που χορήγησε η διοίκηση του ΤΤ στην εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, Alapis, κατά παράβαση κάθε κανόνα ορθής χρηματοπιστωτικής λειτουργίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Χωνί». Η διαδικασία της δανειοδότησης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2009. Η Alapis αποπλήρωσε μόνο 5 εκατ., με τη μερίδα του λέοντος από τα υπόλοιπα 95 να καταλήγει στην τσέπη του κ. Λαυρεντιάδη.
Η δαιδαλώδης διαδρομή
Καταγγέλλεται ότι τα 100 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σε λογαριασμό της Alapis στο ΤΤ και την ίδια ημέρα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της «DALL A.E» στη «Millennium». Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν 30 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της «Blue Millennium».
Στις 7/10/2009, άλλα 25 εκατ. ευρώ πηγαίνουν σε λογαριασμό της «Βlue Island» και την επόμενη ημέρα εκταμιεύονται ως επιταγή προς την κυρία Ο. Μ. Μετά από τέσσερις ημέρες μεταφερονται 35 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό της «DALL A.E» και μεταφέρονται αρχικά στην «Βlue Island» και φτάνουν στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη. Στις 13/10/2009, φεύγουν 4 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό της «DALL A.E» πηγαίνουν στην «Blue Island» μετά στη «ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ», εν συνεχεία σε λογαριασμό της «W.G.R»και καταλήγουν στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη.
Το πόρισμα της Αρχής για το «μαύρο» χρήμα
Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι υπεύθυνοι του ΤΤ τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας, ενώ για τον κ. Λαυρεντιάδη προκύπτουν στοιχεία τέλεσης του αδικήματος της συνέργειας στην απιστία και της νομιμοποίησης εγκληματικού προϊόντος, σημειώνεται στα συμπεράσματα της Αρχής. Προτείνεται, μάλιστα, να δεσμευτούν νόμιμα περιουσιακά στοιχεία του κ. Λαυρεντιάδη, αξίας ίσης με 95 εκατ. ευρώ, καθώς το εγκληματικό προϊόν δεν βρέθηκε.
Συγκεκριμένα για τον κ. Λαρευντιάδη αναφέρεται: «Ποσό 95 εκατ. ευρώ μετακινήθηκε μέσα από τραπεζικό σύστημα με αλλεπάλληλες μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό του Ομίλου, αναμίχθηκε με άλλα κεφάλαια προερχόμενα από την εταιρεία «Βlue Island» και ένα μεγάλο μέρος από αυτά (35+4 εκατ. ευρώ) κατέληξε στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη στην τράπεζα Millennium. Από εκεί μεταφέρθηκε, με δύο τραπεζικές επιταγές, στον προσωπικό λογαριασμό του ιδίου στην Τράπεζα Πειραιώς».
Για τη διοίκηση του ΤΤ, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής: «Οι υπεύθυνοι του ΤΤ κατά την έγκριση και χορήγηση του δανείου των 100.000.000 ευρώ ενήργησαν κατά τρόπο, ο οποίος καταφανώς ζημιώνει την περιουσία της τράπεζας, αφού:
– Δεν μερίμνησαν να λάβουν εμπράγματες διασφαλίσεις (υποθήκη ή έστω προσημείωση υποθήκης επί ακινήτων) κάτι που ήταν απαραίτητο ενόψει του μεγάλου ύψους του δανείου.
– Δεν μερίμνησαν να λάβουν εγγυήσεις έστω με τη μορφή ενέχυρου καταθέσεων ή ενέχυρου ομολόγων.
– Δεν ζήτησαν και βεβαίως δεν έλαβαν ούτε καν προσωπικές εγγυήσεις του κυρίου μετόχου της πιστούχου εταιρείας, δηλαδή του Λ. Λαυρεντιάδη».
Αντιθέτως, η διοίκηση του ΤΤ αρκέστηκε σε εταιρικές εγγυήσεις «αφερέγγυων» -όπως χαρακτηρίζονται- εταιρειών, που ανήκαν στον όμιλο Alapis και δεν ήταν καν εισηγμένες στο χρηματιστήριο. newsbomb.gr