Μόλις χθες, Σάββατο, φιλορώσοι εισέβαλαν σε αεροπορική βάση στο Μπελμπέκ την οποία και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ σε άλλο περιστατικό, κατέλαβαν και το ουκρανικό υποβρύχιο Ζαπορίζια. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας, η σημαία της χώρας κυματίζει πλέον σε 147 στρατιωτικές βάσεις που μέχρι πρότινος ελέγχονταν από τους Ουκρανούς. Με απλά λόγια, με εξαίρεση κάποιες απομακρυσμένες βάσεις μικρής στρατηγικής σημασίας, οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Χερσόνησο, λίγες μόλις ημέρες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ομοσπονδία, που αποτέλεσε και επιθυμία του 96% των κατοίκων της Κριμαίας.
Σε ειδικό θέμα που επιμελήθηκαν, οι New York Times δείχνουν μέσω ειδικών χαρτών που ετοίμασαν, πως ακριβώς ξεκίνησε και που κατέληξε η επιχείρηση, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και οδήγησε στον σχεδόν πλήρη έλεγχο της Κριμαίας.
Πρώτη εβδομάδα
– Κάνοντας επίδειξη δύναμης και εισβάλλοντας με στρατιώτες σε βάσεις της, η Ρωσία αιφνιδιάζει την Ουκρανία και τις δυνάμεις της και αρχίζει να επεκτείνεται στρατιωτικά στην Κριμαία.
Τσορνομοσκόγιε: Σκαρφαλώνοντας τους εξωτερικούς τοίχους, Ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν βάση πυραύλων στις 10 Μαρτίου, χωρίς μάλιστα να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.
Γεβπατορίγια: Έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας, αξιωματούχοι από την Κριμαία απαιτούν από τους Ουκρανούς να παραδώσουν βάση αεράμυνας μέχρι τις 22.00. Το τελεσίγραφο εκπνέει χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο περιστατικό.
Συμφερούπολη: Στις 10 Μαρτίου, ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στρατιωτικό νοσοκομείο.
Ντόνουζλαβ Μπέι: Ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται γύρω από ναυτική βάση την οποία και περικυκλώνουν, «παγιδεύοντας» εντός τα ουκρανικά στρατεύματα.
Νοβοφεντόριβκα: Στις 10 Μαρτίου, Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται γύρω από αεροπορική βάση και καταλαμβάνουν θέσεις κατά μήκος ενός αεροδιαδρόμου.
Μπακισαρέι: Ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν ουκρανική βάση, έχοντας προηγουμένως πυροβολήσει-προειδοποιητικά-στον αέρα.
Δεύτερη εβδομάδα
– Γηγενείς πολιτοφύλακες σε συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις, καταλαμβάνουν το αρχηγείο του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, την Τετάρτη, 19 Μαρτίου. Οι Ρώσοι έχουν πλέον αρχίσει να παίρνουν υπό τον έλεγχό τους σημαντικά μέρη της Χερσονήσου και δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αποστολή τους.
Κουζμίνκα: Περίπου 1.500 αλεξιπτωτιστές καταφθάνουν σε βάση της περιοχής, όπως επιβεβαιώνεται από Ρώσους αξιωματούχους.
Στριλέχα: Μέχρι και την προηγουμένη του δημοψηφίσματος, ουκρανικά τανκς και άλλα οχήματα περιπολούσαν τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ντόνετσκ: Βίντεο δείχνει ουκρανικά άρματα μάχης και οπλισμένους άνδρες σε οχήματα να περιπολούν την περιοχή.
* Με μπλε χρώμα σημειώνονται οι ρωσικές βάσεις που υπήρχαν στην περιοχή πριν ξεσπάσει η κρίση.
* Με κόκκινο χρώμα, σημειώνονται οι περιοχές τις οποίες οι Ρώσοι είτε κατέλαβαν, είτε απέκλεισαν.
Η Σεβαστούπολη υπήρξε έδρα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (υπομονάδα του πρώην σοβιετικού και μετέπειτα ρωσικού ναυτικού που δρα κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο) από το 1873. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία «νοίκιασε» από την Ουκρανία μέρος του λιμανιού, ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βάση, την ίδια στιγμή βέβαια που στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις του ουκρανικού ναυτικού. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 3 Μαρτίου, φαίνονται ξεκάθαρα οι θέσεις που είχαν λάβει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη.
Ρωσικά πλοία βρίσκονται στον κόλπο της Σεβαστούπολης και ουσιαστικά ο ρόλος τους είναι να εμποδίσουν την αποχώρηση αντίστοιχων ουκρανικών.
Αυτό είναι το ένα από τα δύο ρωσικά αερόστρωμνα (hovercrafts) που βρίσκονταν στην περιοχή και παρακολουθούσαν διακριτικά τις εξελίξεις.
* Το πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχεί στις ουκρανικές και το μπλε στις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή.
Πηγή: New York Times