Μετά από δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις, μια σειρά εκλογών και μια σειρά διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που οδήγησαν σε συμφωνία συνασπισμού για τον ορισμό ενός τακτικού υπουργικού συμβουλίου, η 47η Εθνοσυνέλευση ψήφισε τη Δευτέρα το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με 134 ψήφους υπέρ και 104 κατά, η Βουλή εξέλεξε τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας με πρωθυπουργό τον Κίριλ Πετκόφ και ενέκρινε τη δομή και τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τα τέσσερα κόμματα που μοιράστηκαν τα υπουργεία και τις θέσεις των αντιπροέδρων και συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» με τον Πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ, δυο αντιπροέδρους και 7 Υπουργούς, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με ένα αντιπρόεδρο και 3 Υπουργεία, όσα και το τρίτο κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», ενώ η Δημοκρατική Βουλγαρία πήρε μια αντιπροεδρία και δυο Υπουργεία.
Το υπουργικό συμβούλιο του Πέτκοφ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του κράτους με αίτημα μηδενική ανοχή στη διαφθορά και την φιλοδοξία να ολοκληρώσει την 4ετή θητεία της.
Κοιτώντας την σύνθεση της κυβέρνησης, προξενεί εντύπωση ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι ο Μπόικο Ράσκοφ, πρώην Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών, του κύριου ανακριτικού τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών Εθνικών που ιδρύθηκε επί Τοντόρ Ζίφκοφ.
Το Υπουργείο Άμυνας ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ, που προέρχεται από τις τάξεις του Βουλγαρικού Στρατού, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Τεοντόρα Γκέντσοβσκα που επίσης προέρχεται από το Βουλγαρικό Στρατό, ειδική σε θέματα ασφαλείας και άμυνας.
Αντίστοιχα και ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, προέρχεται από τον Στρατό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Αντιπρόεδρος του GERB και πρώην ΥΠΕΞ Ντάνιελ Μίτοφ, είπε ότι ο συνασπισμός είναι πενταμερής κι ότι τα νήματα κινεί ο Πρόεδρος.
Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί ο Μίτοφ, ο οποίος συνεχίζοντας την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει στην εξουσία το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα και τα δίκτυα κρατικής ασφάλειας.
Όπως γράψαμε στο ΑΝ, ο ΠτΔ Ράντεφ δεν έχει κρύψει τα φιλορωσικά του αισθήματα και η επιρροή του σε μέλη της κυβέρνησης αλλά και στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μπορεί να γίνει η αιτία να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Πέρα όμως από την επιρροή και την σίγουρη παρέμβαση σε ζωτικής σημασίας θέματα από τον ΠτΔ, η βιασύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η ενσωμάτωση στον συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν μπορεί να κρύψει τις πολλές διαφορές που υπάρχουν με τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, που ανήκουν στα λεγόμενα «κόμματα διαμαρτυρίας».
Όμως η ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την επίλυση πολλών άλυτων προβλημάτων που άφησε η διακυβέρνηση της χώρας από τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις, ανάγκασε όλες τις πλευρές να ρίξουν νερό στο κρασί τους ώστε να τα βρουν και να συγκυβερνήσουν.
Το σύνθημα της νέας κυβέρνησης «μηδενική ανοχή προς την διαφθορά», μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα(ΒΣΚ) έχει κυβερνήσει τη χώρα κι έχει κατηγορηθεί για διαφθορά. Όπως και ο νυν ΠτΔ, που προέρχεται από το ΒΣΚ, ο οποίο είδε συνεργάτες του από το Προεδρικό Γραφείο, να κατηγορούνται για διάφορες υποθέσεις.
Τι θα συμβεί άραγε αν προκύψει κάποια έρευνα για στέλεχος του ΒΣΚ; Ουδείς γνωρίζει βεβαίως αυτή τη στιγμή, αλλά όλα μπορούν να συμβούν και προκαλέσουν εξελίξεις αρνητικές για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πάντως καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα που θα διεξαχθούν το 2023, όταν και θα έχει αποτυπωθεί το πολιτικό τοπίο στη χώρα αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τα τρία από τα τέσσερα κόμματα, έχουν σχηματιστεί τον τελευταίο χρόνο και δεν έχουν ούτε οργάνωση ούτε στελέχωση που θα μπορούσε να τους κρατήσει στην πολιτική σκηνή παγιωμένα. Το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» το βίωσε πολύ καλά αυτό, όταν από την πρώτη θέση στις εκλογές του Ιουλίου, βρέθηκε μετά από τέσσερεις μήνες στην τέταρτη θέση.