Γυρίσματα στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, ξεκινά στις 3 Απριλίου η Άντζελα Ισμαήλου, με ένα διεθνές καστ που παρουσίασε σήμερα στους Έλληνες δημοσιογράφους.
Η σκηνοθέτης του βραβευμένου και κοσμογυρισμένου ντοκιμαντέρ «Great directors» επέλεξε την Πάτμο ως ιδανικό τόπο για τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας «Η Πόλη μίας Νεκρής Γυναίκας». Μία σύγχρονη ιστορία αγάπης, πίστης και προσωπικής ανάτασης, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια. Όλοι οι συντελεστές ανυπομονούν να φύγουν για την Πάτμο, όπου τα γυρίσματα θα διαρκέσουν 35 ημέρες.
«Είναι ιδανικό σκηνικό, μου θυμίζει έντονα αγαπημένες μου ταινίες του Μπέργκμαν, του Ροσελίνι στο Στρόμπολι. Πριν 10 χρόνια, είχα την ιδέα να γυρίσω μία ταινία στην Πάτμο. Περνούσα, τότε, μία περίοδο με προσωπικές απώλειες στη ζωή μου, όπως και η ηρωίδα της ταινίας» είπε η Άντζελα Ισμαήλου, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.
Τελικά έγραψε το σενάριο πριν τέσσερα χρόνια. «Επέλεξε ηθοποιούς από όλον τον κόσμο και κατάφερε να δώσει στο νησί έναν χαρακτήρα μέσα στην ταινία, που επιτελεί τον ρόλο αλχημιστή για όλους τους χαρακτήρες» σημείωσε η ηθοποιός Κάρεν Τζορντάνο, συνεργάτης της Άντζελας Ισμαήλου.
Η ταινία έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατ. δολάρια και θα βγει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία διανομής Village. Η διανομή στις ΗΠΑ θα αποφασιστεί μετά το final cut. Όπως σημειώνει η Άντζελα Ισμαήλου «με αυτήν την έννοια είναι ανεξάρτητη παραγωγή και πάντα θέλω να έχω τον έλεγχο και την ελευθερία κινήσεων στις ταινίες μου. Ακολουθώ τη συμβουλή του Κεν Λόουτς, όσο περισσότερα ζητάς, τόσο μικρότερη ελευθερία θα έχεις». Η σκηνοθέτης βρήκε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, όπως την UNESCO και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Στην ταινία, η Άντζελα Ισμαήλου περνά και μπροστά από την κάμερα για να υποδυθεί τη Δάφνη, μία ελληνικής καταγωγής τραγουδίστρια της όπερας, η οποία μετά την απώλεια προσφιλούς προσώπου της εγκαταλείπει τη φιλόδοξη καριέρα της και επιστρέφει στην Πάτμο, το αγαπημένο νησί των παιδικών χρόνων της, προκειμένου να απομονωθεί και να στοχαστεί.
Η ιστορία της ταινίας ξετυλίγεται γύρω από την ηρωίδα: Ένας προτεστάντης ιερέας (τον υποδύεται ο Σον Μπένσον) αναζητά σπάνια χειρόγραφα της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά απρόσμενα δοκιμάζει τα όρια της πίστης του, γιατί στο πρόσωπο της Δάφνης βρίσκει τον έρωτα. Ένα ζευγάρι Άγγλων ηλικιωμένων, εκείνη συντηρήτρια χειρόγραφων (Σάρα Μάιλς) και εκείνος πρώην συγγραφέας (Μπέρναρντ Χιλ), ζουν χρόνια αποτραβηγμένοι στο νησί. Ένας πρώην ταυρομάχος (στον ρόλο ο ηθοποιός από τη Βενεζουέλα, Έρικ Γουάιλντπρετ), ο ηγούμενος της μονής (Γιάννης Βόγλης), η ηγουμένη (Ρούλα Πατεράκη), ο βιβλιοθηκάριος της μονής (Δημήτρης Λιγνάδης) και η κοπέλα που φροντίζει τα τραύματα του ταυρομάχου (Δέσποινα Παπάζογλου).
Όταν ρωτήθηκε για την πολύχρονη απουσία της από τον κινηματογράφο, η Σάρα Μάιλς («Το κορίτσι του Ράιαν», «Μπλόου Απ») απάντησε: «Δεν ήταν κάτι που είχα σχεδιάσει. Είχα χωρίσει από τον σύζυγό μου (τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο Ρόμπερτ Μπολτ) όταν ο Ρόμπερτ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκείνη την εποχή και ενώ γύριζα μία ταινία με τον Κρις Κριστόφερσον, ένιωσα την ανάγκη να εγκαταλείψω όλα όσα θεωρούσα σημαντικά, χρήμα, δόξα, καριέρα, και να αφοσιωθώ στην υπηρεσία του άλλου, να στηρίξω τον πρώην σύζυγό μου. Ενώ είμαι άθεη και χωρίς να παριστάνω την αγία, θεωρώ ότι μου ήρθε κάτι σαν επιφοίτηση. Όπως ο Άγιος Ιωάννης είχε επιφοίτηση στην Πάτμο. Απλώς, άλλαξα τον τρόπο σκέψης μου. Ακολούθησα, λοιπόν, τον ήσυχο δρόμο, παρά τον δρόμο της φιλοδοξίας».
Όσο για τον Μπέρναρντ Χιλ, ο ρόλος του αγρότη- ποιητή που υποδύεται στην ταινία της Ισμαήλου, απέχει υπερβολικά από τον «Βασιλιά Θέοντιν» που υποδύθηκε στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο ίδιος ανέφερε ότι μία ταινία σαν την «Πόλη Μία Νεκρής Γυναίκας» «προάγει τον διάλογο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και ιδίως για εμένα τον άθεο, η συζήτηση που γίνεται μέσα στην ταινία γύρω από το θρησκευτικό δίλημμα ήταν πρόκληση. Κατά τα άλλα η διαδικασία μίας μικρού προϋπολογισμού ταινίας σε σχέση με μία υπερπαραγωγή δεν διαφέρει και τόσο. Δεν έχει εφέ, αλλά πάλι είναι κινηματογράφος. Κάμερα, φώτα, ηθοποιοί, σκηνοθέτης».
Πηγή: koolnews.gr