Η Αθήνα βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με Λονδίνο και Νέα Υόρκη, για τους χειρισμούς με τους αναδόχους οίκους που θα αναλάβουν την έκδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αυτή θα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς σχεδιάζεται τα 2 δισ. ευρώ να καλυφθούν από το εξωτερικό και το 1 δισ. από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.
Το υπουργείο Οικονομικών μελετά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και όλα δείχνουν πως θα αξιοποιήσει το momentum της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Οι θετικές επισημάνσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου θα έχουν αναμφίβολα διεθνή αντίκτυπο και θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση και να καταστεί έτσι πιο θεαματική αυτή η μικρή και ελεγχόμενη επιστροφή στις αγορές.
Αυτή θα είναι η πρώτη «δοκιμαστική» έκδοση με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δείγμα «φρέσκων» ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί η καμπύλη επιτοκίων που θα καθορίσει και τιμές για να μπορέσουν να αγοράσουν και να ματαπωλήσουν τα ομόλογα οι υποψήφιοι επενδυτές της αρχικής έκδοσης. Στην πραγματικότητα δεν επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη χώρα μας, αφού και η Τρόικα πιστοποιεί ότι για 12 μήνες ακόμη η Ελλάδα δεν χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα, ενώ και το spread στις 450 μονάδες βάσεις δεν καθιστά ελκυστική την άντληση πολύ μεγάλων κεφαλαίων, αφού η χώρα χρηματοδοτείται φθηνότερα με το Μνημόνιο.
Μεγαλύτερη σημασία έχει να συνδυαστεί η έξοδος στις αγορές με «ψήφο εμπιστοσύνης» από του νέους επενδυτές. Αυτό τόνισε και ο κύριος Στουρνάρας χθες, λέγοντας μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις αυτές, ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε απλά σελίδα, άλλαξε βιβλίο», θέλοντας να σηματοδοτήσει έτσι μία γενικότερη καμπή της ελληνικής οικονομίας.