“ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ” ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ- “ΑΣΤΕΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗΣΗΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ- ΚΑΡΦΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας», είπε, σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε -κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης- πώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. «Σίγουρα έχει πλήρη συνείδηση των ιστορικών αναγκών της χώρας», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος ρίχνοντας ένα «καρφί» στον κ. Παπανδρέου. Σε άλλη ερώτηση, ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να συγκρουστεί με τον πρώην πρωθυπουργό αποσαφηνίζοντας ότι όταν έκανε λόγο για “εκκρεμότητες” του με το ΠΑΣΟΚ εννοούσε “πολιτικές εκκρεμότητες”, κι όχι τα οικονομικά του κόμματος όπως άπαντες είχαν καταλάβει.
Χαρακτήρισε, δε, “αστεία” τα σενάρια αμφισβήτητσής του στο ΠΑΣΟΚ.
«Αστεία τα όσα γράφονται» περί αμφισβήτησής του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, είπε ο κ. Βενιζέλος. Είναι «κατώτερα των περιστάσεων» και πρόσθεσε: «Λες και ήθελα να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή υπουργός Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες». Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας το έργο τους στα υπουργεία της ευθύνης τους. «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στο γάλα χωρίς Τσαυτάρη», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Βενιζέλου που εξήρε επίσης τους χειρισμούς των κυρίων Χρυσοχοϊδη και Μανιάτη (μεταξύ άλλων) στα θέματα των αυτοκινητοδρόμων και της έρευνας για εντοπισμό υδρογονανθράκων αντιστοίχως.
«Δεν είναι ο ρόλος μου να είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τελεία. Αυτές είναι συζητήσεις άλλων εποχών, όταν δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και έραβαν αρχηγικά κοστούμια», τόνισε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας σκληρό υπαινιγμό ενατίον του Γιώργου Παπανδρέου. «Προέρχομαι από την κοινωνία, από τον κόσμο της εργασίας και της διανόησης», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέφερε απόλυτη στήριξη στον πρωθυπουργό σχετικά με την υπόθεση Μπαλτάκου.
«Θέμα εκλογών δεν υπάρχει, δεν το θέλει ο κόσμος», τόνισε και επισήμανε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα γίνουν σε τρία επίπεδα, «δημοτικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό», όπως είπε. Εις ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η στρατηγική της εφόδου του Αλέξη Τσίπρα έχει αποτύχει.
Μάλιστα χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας αυτών που ενοχλήθηκαν με το Μνημόνιο και τις περικοπές».
«Είναι θλιβερό ότι βρέθηκε κυβερνητικό στέλεχος σε τέτοια θέση που φέρεται όπως φέρθηκε ο κ. Μπαλτάκος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολιάζοντας την υπόθεση του αποπεμφθέντος γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.
«Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει αμέσως την παύση του κ. Μπαλτάκου», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι ο κ. Μπαλτάκος «δεν είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει το νομοθετικό έργο. Δεν μπορούσε να υπαγορεύσει πολιτικές ο κ. Μπαλτάκος». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Είχα προειδοποιήσει για τη στάση του κ. Μπαλτάκου σε σχέση με το ζήτημα της Χρυσής Αυγής».
«Δεν ξέρω σχέσεις, ξέρω όμως πολιτικές απόψεις, προτιμήσεις», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αποστροφή του κ. Βενιζέλου σε σχέση με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι έθεσε πρώτος το θέμα της ΧΑ κα είχε ζητήσει την λήψη μέτρων όταν οι υπόλοιποι δεν είχαν αντιληφθεί τη δράση της οργάνωσης. «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι και ο κ. Σαμαράς είπε κάποια στιγμή ότι διαμορφώσαμε την πολιτική βούληση καθυστερημένα», αποκάλυψε ο κ. Βενιζέλος.
O κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ακραίο» και «αδιανόητο» την υπόθεση Μπαλτάκου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά» εκ μέρους του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολουθούν μια φιλική γραμμή και υιοθετούν την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι είναι «τραγικό» αυτό που συμβαίνει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝ.ΕΛΛ.