Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ “ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ”
Επιστροφή στα “καλά νέα” επιχειρεί από σήμερα η κυβέρνηση καθώς η Eurostat εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. που υπολογίζει με τους δικούς της κανόνες η Τρόικα, χωρίς δηλαδή την βοήθεια με τα ANSA’s και τα SNP’s από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες). Το ακριβές ποσό έχει μάλλον μικρή σημασία, εν σχέσει με το ότι το πλεόνασμα ήρθε ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο και έχει τη «σφραγίδα» της Eurostat. Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προτίθεται να θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στην προσεχή συνεδρίαση του Euroworking Group, κάνοντας χρήση της συμφωνίας του Eurogroup του ΝΟεμβρίου του 2012.
Ωστόσο όλα τα μηνύματα, επίσημα και ανεπίσημα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δείχνουν ότι οι δανειστές δεν προτίθενται να συζητήσουν το θέμα του “κουρέματος” του χρέους και θα επιμείνουν σε ηπιότερες εκδοχές ελάφρυνσης που όμως αμφισβητούνται ως ικανές να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν, πάντως, πως η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος αποτελεί το «σκαλοπάτι» για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας, αφού επί 6 μήνες τουλάχιστον η μόνιμη επωδός όλων των ευρωπαίων εταίρων ήταν «να δούμε πρώτα τι θα πει η Eurostat». Και είναι όντως σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν 4 ακριβώς χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρισκόταν κλεισμένος στο γραφείο του και δεν μιλούσε ούτε καν για τυπικές ευχές για την ονομαστική του εορτή με τους συνεργάτες του, καθώς αντάλλασσε επιστολές με τους ευρωπαίους ομολόγους του, μέχρι που όλα αυτά αποτυπώθηκαν στο Μνημόνιο που υπεγράφη (10 Μαΐου 2010). Εκείνη την εποχή η Eurostat ακόμα προσπαθούσε να υπολογίσει αν το έλλειμμα του 2009 ήταν 6, 12 ή …16% του ΑΕΠ.
.