Κάλεσμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας να «εξερευνήσει» την ελληνική αγορά και να επενδύσει σε αυτή, εφόσον βρει ευκαιρία, απηύθυνε ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli.
Από το βήμα του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνέδριο 2014 που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Ινστιτούτο Business Confucius του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ Xiaoli προσκάλεσε τους συμπατριώτς του επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα και να διερευνήσουν τις ευκαιρίες επενδύσεων.
Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό για την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών και γενικότερα οικονομικών σχέσεων των δύο λαών, που συνδέονται με μακροχρόνια παραδοσιακές σχέσεις φιλίας. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων έδωσε έμφαση στην εκπόνηση της σωστής στρατηγικής προς την κατεύθυνση αυτή, την αλληλοενημέρωση των δύο πλευρών και την προετοιμασία σε θεσμικό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα αξιοποίησης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, σε όσους επιλέξουν να επενδύσουν στη χώρα.
Αναφερόμενος στην επένδυση της Cosco ο Κινέζος διπλωμάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι συμβάλλει γενικότερα στην ευημερία της πόλης του Πειραιά και της οικονομίας της χώρας, καθώς ενισχύει μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως της εφοδιαστικής αλυσίδας, του χρηματοπιστωτικού τομέα κλπ. Έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία αύξησης της παραγωγής μεταποιητικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας προς της αγορά της Κίνας.
Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κάλεσε επίσης τους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφτούν την Κίνα και να διευρυνόσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση αλλά και η ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Το Συνέδριο αποσκοπεί να αποτελέσει ένα πρωτοπόρο άνοιγμα και πλαίσιο διερεύνησης για τη σύνδεση των σύγχρονων αντιλήψεων και πρακτικών της επιχειρηματικότητας μεταξύ Ελλάδας και της Κίνας.
Στο Συνέδριο θα διερευνηθούν θέματα που προέρχονται από όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας που αντανακλούν τις προτεραιότητες των δύο χωρών. Οι κύριες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθες: Οι Πρόσφατες Οικονομικές Εξελίξεις και Μακροοικονομικές προοπτικές, οι Επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κίνα, το Περιβάλλον και η Ενέργεια, οι Υποδομές, ο Τουρισμός και το Εμπόριο.