Δεσμώτης του Ιλίγγου. Αυτό μόνο μπορεί να σκεφτεί κανείς βλέποντας τα σχεδόν 22.000 κρούσματα. Την εκτόξευση, τον Ίλιγγο που δημιουργεί η σχεδόν κάθετη αύξηση του γραφήματος. Αυτό το γράφημα δεν είναι κάποιο σχεδιάκι που κάναμε στο μιλιμετρέ χαρτί.
Πολίτης δεσμώτης. Και αν ο Προμηθέας διέπραξε το αμάρτημα να πλησιάσει τον θνητό και να πάρει το μέρος του, ο πολίτης αναζητά ακόμα το αμάρτημα που διέπραξε ώστε να μην απολαμβάνει την Υγεία (άλλη λιγότερο γνωστή θεότητα της Αρχαίας Ελλάδας), την οποία πληρώνει και εν ευθέτω, ή όχι, χρόνω θα χρειαστεί, μοιραία.
Η αμαρτία του Προμηθέα ήταν η αμφισβήτηση της εξουσίας του Δία. Ο Κράτος και η Βία, πιστοί εκτελεστές της βούλησης του Δία, βοηθούν τον Ήφαιστο να δέσει τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου. Ο Κράτος αποδέχεται άκριτα τις εντολές και τη βούληση του Δία, δίχως αμφισβήτηση και σκέψη. Ο λόγος του Δία είναι η μόνη δικαιοσύνη που ο Κράτος αναγνωρίζει. Ανίκανος για φιλία και οίκτο, ο Κράτος δεν διαθέτει κάποιο δικό του σύστημα αξιών.
Ο Κράτος συνεχίζει την αλύγιστη στάση του λέγοντας πως: «ελεύθερος κανείς, μονάχα ο Δίας» («ἐλεύθερος γὰρ οὔτις ἐστὶ πλὴν Διός»).
Στις μέρες μας, αναμφισβήτητα οι αντιστοιχίες είναι αντικειμενικά εμφανείς. Με σχεδόν 22.000 ημερήσια κρούσματα, σημαίνει πως σε 5 μέρες και εφόσον παραμείνει σταθερά αμετάβλητο αυτό το νούμερο, 100 χιλιάδες άτομα θα βρίσκονται σε καραντίνα, ελεγχόμενη από κάποιους ή με ατομική ευθύνη.
Αυτό σημαίνει πως επίκειται η διάλυση της κοινωνικής συνοχής όσο αφορά στις υπηρεσίες, δημόσιες, ιδιωτικές, την υγεία, την αστυνόμευση και την στρατιωτική επαγρύπνηση. Ο Δίας-Κυριάκος όμως, ανεβασμένος στα, όχι υψηλότερα, αλλά και πάλι υψηλά βουνά της Πίνδου, γνωρίζει καλύτερα. Και ο Κράτος, του, δεν έχει βούληση ούτε σκέψη, ούτε αμφισβήτηση. Με εντολή Δία-Κυριάκου γίνονται και θα γίνουν όλα.
Με εντολή Δία-Κυριάκου η διάλυση της κοινωνικής συνοχής έρχεται, συνεπικουρούμενη από τους θανάτους, να ωθήσει τον Πολίτη Δεσμώτη να κραυγάσει ως άλλος Προμηθέας, σπάζοντας τη στεντόρεια σιωπή στον εγχώριο “Καύκασο” για την άδικη Τιμωρία. Μια κραυγή που, Αισχύλεια, θα τραντάξει Καύκασο, Πίνδο, Πάρνηθα και εν καιρώ ίσως θέσει υπό αμφισβήτηση την αυθεντία του Δία.